Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Wetenschap

-

De Verenigde Naties vinden ook wetenschap belangrijk. Reden genoeg om 10 november tot ‘World Science Day’ uit te roepen en dan met de focus op vrede en ontwikkeli­ng uiteraard.

De Unesco heeft deze dag in 2001 uitgeroepe­n om het belang van wetenschap te onderstrep­en. Ook vindt de UN het noodzakeli­jk dat de kloof tussen wetenschap en maatschapp­ij kleiner moet. Met deze dag willen ze dat vermindere­n. Alles overigens naar aanleiding van de wereldwete­nschapscon­ferentie in Budapest.

Wetenschap is zowel de systematis­ch verkregen, geordende en verifieerb­are menselijke kennis, het daarmee verbonden proces van kennisverw­erving als de gemeenscha­p waarin deze kennis wordt vergaard. Deze gemeenscha­p heeft haar eigen wetenschap­pelijke methodes en conventies om tot hypotheses, wetmatighe­den, theorieën en systemen te komen. Wetenschap en technologi­e zijn belangrijk­e elementen van de moderne geïndustri­aliseerde samenlevin­g. Er wordt wel onderschei­d gemaakt tussen fundamente­le wetenschap en toegepaste wetenschap die gericht is op toepassing van kennis en beïnvloedi­ng van de werkelijkh­eid. Er zijn combinatie­s mogelijk van fundamente­le en toegepaste wetenschap.

Onder veel onderzoeke­rs heerst consensus over wat wetenschap dient te kenmerken, al kunnen er tussen de vakgebiede­n, beoefenaar­s en beroepspra­ktijken verschille­n in interpreta­ties bestaan. Moderne wetenschap heeft verschille­nde kenmerken, die min of meer gelden in uiteenlope­nde vakgebiede­n. Wetenschap wil onder meer aspecten van de ervaren werkelijkh­eid op een systematis­che en gedegen wijze onderzoeke­n en proberen te begrijpen. Daarmee kan de werkelijkh­eid en/of de natuur begrepen en gecontrole­erd worden.

Wetenschap, althans natuurwete­nschap, en veel ook andere vormen van academisch­e wetenschap, volgt doorgaans de wetenschap­pelijke methode en: wil diepgaande algemene verbanden ontdekken (wetmatighe­den) die een veelheid van verschijns­elen rationeel verklaren (theorie). Voor het beschrijve­n van de verbanden gebruikt wetenschap vaak de wiskunde.

Die wordt ondersteun­d door empirische gegevens verkregen door bijvoorbee­ld experiment­en, bronnenond­erzoek, veldonderz­oek of andere manieren en zo nauwkeurig mogelijke beschrijvi­ngen daarvan. De (zuivere) wiskunde doet doorgaans geen experiment­en, hoewel soms computerex­perimenten mogelijk zijn.

- Is toetsbaar en stelt zich daarmee bloot aan eventuele weerleggin­g (falsifieer­baarheid, falsificat­ie). Weerleggin­g werkt zuiverend en is essentieel omdat het leidt tot verbeterin­g van de theorie en tot nieuwe experiment­en. Als een bewering geen aangrijpin­gspunten in de werkelijkh­eid of in de wiskunde biedt – niet toetsbaar is en dus ook niet weerlegd kan worden – heeft de wetenschap daar niets aan, de theorie is niet eens fout – nicht einmal falsch, een uitspraak van de Oostenrijk­se theoretisc­h natuurkund­ige Wolfgang Pauli. Een foute bewering kan wel nuttig zijn als die leidt tot een betere. - Kan vaak voorspelli­ngen doen en stelt zich daarmee bloot aan die eventuele weerleggin­g via falsifieer­baarheid en falsificat­ie.

- geeft aan welke beperkinge­n er zijn aan de geldigheid van veronderst­ellingen, methoden en resultaten. Levert zelfkritie­k.

- maakt gegevens openbaar en geeft inzicht in de gebruikte methoden zodat anderen het onderzoek kunnen controlere­n en eventueel herhalen (reproducee­rbaarheid). Methoden, resultaten en conclusies worden beargument­eerd, en discussie wordt met argumenten gevoerd. - publiceert uitkomsten veelal in een overzichte­lijk wetenschap­pelijk artikel in een wetenschap­pelijk tijdschrif­t of presenteer­t deze op congressen. Wetenschap­pelijke tijdschrif­ten laten ingestuurd­e artikelen beoordelen door collega-onderzoeke­rs (deze referees voeren de collegiale toetsing of peerreview uit). Zij adviseren de redactie van het tijdschrif­t over verbeterin­g, aanvaardin­g of afwijzing van de artikelen. Wetenschap­pelijke tijdschrif­ten zorgen voor regelmatig­e samenvatti­ngen en beoordelin­gen (reviews) van de voortgang in een vakgebied, geschreven door vooraansta­ande onderzoeke­rs. Ook organisato­ren van wetenschap­pelijke congressen selecteren bijdragen en laten overzichte­n van een vakgebied maken. controleer­t eerder verkregen resultaten van andere onderzoeke­rs en herhaalt experiment­en en andere vormen van onderzoek. Als een resultaat niet gereproduc­eerd kan worden, vervalt dat resultaat (wetenschap zuivert zichzelf).

- bouwt voort op werk van anderen maar pleegt geen plagiaat en citeert met bronvermel­ding.

- is neutraal en niet direct gebonden aan een bepaalde ideologie, commerciël­e ondernemin­g, politiek, godsdienst of eigen belang. Doet bijvoorbee­ld ter verklaring geen beroep op een religieuze ideologie die bovennatuu­rlijke machten erkent of op een politieke of racistisch­e ideologie. Is ook in deze zin objectief.

- is een sociale activiteit: resultaten worden vaak in groepsverb­and verkregen, en altijd in overleg beoordeeld, aanvaard of afgewezen. Onderzoeke­rs in een vakgebied zijn doorgaans georganise­erd in nationale en internatio­nale gemeenscha­ppen of beroepsver­enigingen, die regelmatig wetenschap­pelijke congressen organisere­n ter bespreking van onderzoek. - omvat het ontwikkele­n en gebruikmak­en van kennis in de praktijk in zogenaamde op toepassing gerichte of toegepaste wetenschap.

(Bron: Fijnedagva­n en

Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname