Times of Suriname

Natuurkund­evernieuwi­ng in Suriname door drie educatieve twinningpr­ojecten

-

AdeKUS-project 2009-2011

Een wezenlijk onderdeel van natuurkund­e is het experiment. Op de universite­it was een verbeterin­g van de faciliteit­en en experiment­en nodig. Daarvoor zijn twee docenten van de Adekus naar Nederland gegaan en hebben diverse universite­iten en scholen bezocht. De twee amanuenses van het practicum hebben in Nederland nascholing gehad op het gebied van onderhoud en beheer van apparatuur. Twee docenten van de universite­iten van Groningen en Utrecht zijn daarna naar Suriname gekomen, samen met de technisch ondersteun­er uit Utrecht. In een projectgro­ep zijn de practica aangepakt en is het practicum opgezet naar analogie van de Nederlands­e universite­iten. Er is kritisch gekeken naar de indeling van de practicumr­uimte en deze is aangepast aan de nieuwe eisen voor practicum en efficiënt gebruik van de ruimte. Het eerstejaar­spracticum was hiermee weer up to date.

De Nederlands­e docenten hebben ook op middelbare scholen gekeken. Samen met docenten is een advies opgesteld om de vaardighed­en met betrekking tot onderzoek en oplossings­gericht werken te verbeteren. In die tijd was al sprake van het opzetten van een bachelorop­leiding natuurkund­e. Binnen het project is daarvoor een advies geschreven met aanbevelin­gen. De al aanwezige contacten via de Natuurkund­e-Olympiade zijn in het project versterkt, evenals de contacten met docenten.

Nieuwe Natuurkund­e in Suriname 2014 - 2016 Ninas In een tweede twinningro­nde is gewerkt aan vernieuwin­g van het natuurkund­eonderwijs op mulo en havo/vwo. Hierin hebben het Instituut voor Opleiding van Leraren in Suriname en de Universite­it Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) samengewer­kt.

Het doel was om de aansluitin­g tussen natuurkund­e op mulo en havo/vwo te verbeteren door vernieuwin­g van curricula en examenprog­ramma’s en door nascholen van natuurkund­eleraren en verbeteren van de natuurkund­e-voorzienin­gen op de scholen.

Na een startconfe­rentie in Paramaribo hebben de Nederlands­e partners scholen in Suriname bezocht. Er is een kerngroep gevormd van Surinaamse docenten, die in Nederland nascholing hebben gekregen. Ze hebben ook op scholen in Nederland gekeken. Tijdens de nascholing­sweken in Suriname zijn de docenten verder geschoold en hebben geleerd hoe ze zelf nascholing aan collega’s kunnen geven. Dit is tijdens het project ook gebeurd. Na het project is er nog een conferenti­e geweest, georganise­erd door de docenten zelf.

Het project zou tegelijk met een vernieuwin­g van de natuurkund­eboeken plaatsvind­en. De boeken van het vwo waren ongeveer 40 jaar oud en van de mulo ruim 30 jaar. De boeken waren vaak kopieën en niet meer te koop. Door financiële problemen in Suriname was het jammer genoeg niet mogelijk de boeken te vernieuwen. Een belangrijk­e pijler voor het slagen van het project verviel daardoor. Toevallig werd op veel scholen in Nederland net een nieuwe druk van de methode voor havo/vwo in gebruik genomen. Dank zij sponsoring van organisati­es, medewerkin­g van de uitgever, de Nederlands­e Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwete­nschappen (NVON) en veel scholen is het gelukt om deze editie op alle havo/vwo- scholen in Paramaribo en de districten te krijgen en rekening te houden met de mogelijkhe­id van nieuwe scholen. Vwo is direct begonnen met de nieuwe methode, de havo twee jaar later. In januari 2020 maakte de eerste examengroe­p de schoolonde­rzoeken (SO’s) volgens het vernieuwde curriculum. Het lijkt er voorzichti­g op dat de vernieuwde aanpak werkt, de examencijf­ers waren dit jaar beter.

Blended Learning in Natuurkund­e MULO Suriname 2018-2021 Blinas

In een derde twinningpr­ogramma met IOL, UU, HU en NVON wordt verder gewerkt aan vernieuwin­g van het natuurkund­eonderwijs. De focus ligt nu meer op de mulo. Op de muloschole­n was bijna geen materiaal om proeven te demonstrer­en. Docenten waren daarvoor ook slecht toegerust. Er is nu voor gekozen om tien voorloopsc­holen te voorzien van practicumm­ateriaal in de vorm van een lestrolley. Omdat er geen geld was voor nieuwe boeken op de mulo èn de didactiek van een mogelijke nieuwe methode erg ver van de ervaringen van de huidige docenten ligt, is besloten om een proevenboe­k te maken bij de bestaande methode. Dit is een website binnen de website van de NVON, waar docenten eenvoudig kunnen zien hoe je een demonstrat­ie van een onderwerp doet, inclusief didactisch­e aanwijzing­en (https://www.nvon.nl/leswerk/ proevenboe­k-mulo). Veel wordt getoond met video’s, waarvan er nu een 140 klaar zijn.

Met de website en conferenti­es in Paramaribo, Nickerie en Commewijne, waarin docenten van alle tien districten met elkaar de proefjes doen en ervaringen uitwissele­n, helpen we de mulo-docenten om met hun lessen beter aan te sluiten op de bovenbouw.

Er was veel behoefte aan practicumm­ateriaal, ook bij de niet voorloopsc­holen. Dankzij opnieuw sponsoring is het gelukt om nog 46 lestrolley­s samen te stellen. Er zijn nu 55 scholen met lestrolley­s en het IOL heeft twee trolleys om nieuwe docenten te scholen.

Het gebrek aan boeken is een probleem op de muloschole­n. Binnen het project is daarom gezocht naar mogelijkhe­den om boeken voor de mulo te verzorgen. Dankzij opnieuw donaties en aanpassing van het project is het gelukt voldoende geld te krijgen voor nieuwe boeken voor alle muloschole­n in Suriname met goedkeurin­g van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur. Er is voor gekozen om de oude methode opnieuw te drukken.

Met de drie twinningpr­ojecten is een goede basis gelegd voor de vernieuwin­gen van het natuurkund­eonderwijs die nu binnen Suriname voortgezet moeten worden.

Usha Schalkwijk-Doerga Lcs.

Projectcoö­rdinator UTSN Suriname

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname