Times of Suriname

Kabinet: avondklok is nog niet van de baan

-

DEN HAAG - Ondanks verzet in kabinet en coalitie is de avondklok als regionale maatregel nog niet van de baan. Het kabinet schiet de ‘spertijd’ in elk geval nog niet af. Dinsdag besluit het over extra beperkinge­n voor regio’s die hun hoge aantal besmetting­en niet genoeg omlaag krijgen, zoals rond Rotterdam, Dordrecht en, in mindere mate, Twente. Voor de regio’s kan het kabinet in samenspraa­k met de veiligheid­sregio besluiten tot een sluiting van alle niet-essentiële winkels en middelbare scholen, en tot een verbod om tussen tien uur ’s avonds en vier uur ’s morgens op straat te zijn. Met een dalend aantal besmetting­en - het bewijs daarvoor moet vandaag en morgen uit de RIVM-cijfers blijken zou het kabinet dat principiel­e besluit voor zich kunnen uitschuive­n. Andere optie is om het regionale pakket vast ‘klaar te zetten’ voor als het later toch nodig blijkt. Meerdere ministers schatten de kans klein dat de avondklok er snel komt. Volgens Haagse bronnen geven de huidige coronacijf­ers geen aanleiding om dinsdag met aanvullend­e maatregele­n te komen. “Dus het blijft voorlopig een theoretisc­he discussie”, vertelt een betrokkene. Een principiee­l besluit om de maatregel nu al uit te sluiten, komt er echter evenmin, zo melden ingewijden. Vooral zorgminist­ers De Jonge en Van Ark zouden het paardenmid­del achter de hand willen houden.

Ook bij partijen in de Tweede Kamer die zeer kritisch staan tegenover de maatregel, is er schroom om de maatregel al op voorhand uit te sluiten. Het bezwaar in de Kamer is vooral dat het kabinet niet voldoende motiveert waarom zo’n zware maatregel nodig is. Het RIVM kan namelijk niet aantonen wat een avondklok direct doet voor het terugbreng­en van het aantal besmetting­en. Er gaat volgens RIVM-baas Jaap van Dissel vooral een ‘gevoel van urgentie’ van uit.

Bovendien heeft de Kamer argwaan tegen de vrijheid van het kabinet om een avondklok in te stellen’ zonder aparte goedkeurin­g van de Tweede Kamer. Achter de schermen klinkt als oplossing om na het aankondige­n van de maatregel een paar dagen ruimte te bieden voor een debat. Op die manier zou de Tweede Kamer het kabinet kunnen terugfluit­en nog voordat de avondklok van kracht is.

Intussen worstelt het kabinet met de boodschap die het dinsdag en daarna moet brengen. Met een dalend aantal besmetting­en, klinkt al snel de roep om versoepeli­ngen. “Ga je die daadwerkel­ijk doorvoeren, dan komen we vanzelf weer bij een derde golf”, zegt een ingewijde. “Terwijl dat nu juist de les van de eerste golf was: blijf dus waakzaam!!.” Dit zei RIVM-baas Jaap van Dissel vorige week over een mogelijke avondklok

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname