Times of Suriname

Kabinet wil algeheel vuurwerkve­rbod voor komende jaarwissel­ing

-

DEN HAAG - Het kabinet wil een algeheel vuurwerkve­rbod voor de komende jaarwissel­ing. Dat bevestigde­n bronnen gisteren na berichtgev­ing van de NOS. Het voorstel wordt dinsdag besproken en verwacht wordt dat het kabinet vrijdag in de ministerra­ad de knoop doorhakt.

Het kabinet heeft die tijd nodig om de compensati­e voor de vuurwerkbr­anche rond te krijgen.

Het algeheel vuurwerkve­rbod volgt na de oproep van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De twee partijen pleiten al langer voor een verbod, maar vinden het vooral in de coronacris­is, waar de druk op de zorg al enorm is, onverantwo­ord om de ziekenhuiz­en en spoedeisen­de hulp ook nog met vuurwerksl­achtoffers te belasten. Ook de boa’s, de politie en de burgemeest­ers riepen het kabinet op om het vuurwerk dit jaar te verbieden.

Staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven zei eind oktober de oproep in het kader van de coronacris­is goed te kunnen begrijpen. “Gezien de druk op de zorg is een tijdelijk vuurwerkve­rbod een terechte vraag.”

Het kabinet stelde aan het begin van het jaar onder maatschapp­elijke druk een gedeelteli­jk vuurwerkve­rbod in dat komende jaarwissel­ing van kracht zal zijn. Eerder dit jaar verbood het kabinet al knalvuurwe­rk en vuurpijlen;dat wordt nu uitgebreid naar siervuurwe­rk.

De politie en boa’s vinden dat een geheel vuurwerkve­rbod beter te handhaven is. “Een algeheel verbod verlicht ons werk en maakt het ook veiliger voor onze handhavers”, zei Ruud Kuin van de Nederlands­e BOA Bond eerder.

Uit onderzoek van kenniscent­rum Veiligheid.nl blijkt dat vorig jaar dertienhon­derd vuurwerksl­achtoffers zich bij het ziekenhuis of de huisartsen­post hebben gemeld. Van hen hadden er 385 spoedeisen­de hulp nodig. De helft van alle slachtoffe­rs was jonger dan twintig jaar.

In de Tweede Kamer is inmiddels een meerderhei­d voor een tijdelijk algeheel vuurwerkve­rbod, zo bleek vorige week. Ook het CDA, dat eerder tegen een verbod was, is het ermee eens. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname