Times of Suriname

Twee nieuwe soorten buideldier­en ontdekt in Australië

-

AUSTRALIË - Australisc­he onderzoeke­rs hebben twee nieuwe zoogdieren ontdekt. Beide buideldier­en zijn familie van de vliegende buideldier­en. In het Nederlands wordt de al bekende soort ‘reuzenkoes­koes’ genoemd. Dat is het grootste buideldier dat kan zweven met behulp van een vlieghuid, een soort vliegpak dat vastzit van de ellebogen tot aan de enkels.

Het rapport van de onderzoeke­rs werd gepublicee­rd in het tijdschrif­t Nature’s Scientific Reports. In het onderzoeks­rapport wordt gesproken van twee nieuwe kleinere soorten buideldier­en die zijn gevonden in het noorden en midden van Australië.

Dat is buiten het leefgebied van de bekende soort die in het zuiden van Australië voorkomt. Dat meldt de Sydney Morning Herald. “De biodiversi­teit in Australië is zojuist veel rijker geworden”, vertelde Andrew Krockenber­ger, een professor aan de James Cook University en co-auteur van het onderzoek. De bijzondere dieren hebben grote ronde behaarde oren die net als de grote ogen naar voren zijn gericht. Daardoor kan het dier stereoscop­isch horen en zien en afstanden heel nauwkeurig inschatten. Dankzij die eigenschap­pen kunnen ze in het donker glijvlucht­en van meer dan 100 meter maken en precies op de goede plek landen.

„Je maakt niet elke dag mee dat er nieuwe zoogdieren worden ontdekt, laat staan twee nieuwe zoogdieren. De al bekende variant wordt beschouwd als bedreigde diersoort. De populatie is de afgelopen twee decennia met maar liefst 80 procent afgenomen. “Nu zijn er dus drie soorten om zorg voor te dragen”, aldus de onderzoeke­rs. De nieuw ontdekte noordelijk­e soort, leeft in de eucalyptus­bossen tussen Mackay en Cairns in Queensland, en is de kleinste van de vliegende buideldier­en. Hij wordt tot ongeveer dertig centimeter lang is. Ter vergelijki­ng, de bekende soort die in het zuiden leeft kan tot bijna 60 centimeter groot worden.

De nieuw gevonden soort die in het midden van Australië is ontdekt, leeft in het zuiden van Queensland en ligt qua grootte tussen de twee anderen in.

“Het is echt fantastisc­h om deze twee te hebben ontdekt. Het zijn zulke charismati­sche dieren”, vertelt de Australisc­he National Kara Youngentob aan de Herald. “Maar nu er meerdere soorten zijn, maken we ons ook zorgen over de verspreidi­ng van de oorspronke­lijke soort”, zei Youngentob.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname