Times of Suriname

Turkse minister van Financiën en schoonzoon van Erdogan treedt af

-

TURKIJE - De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak heeft via sociale media zijn aftreden aangekondi­gd, zo schrijven verschille­nde media, waaronder Bloomberg. Het aftreden volgt op het ontslag van de gouverneur van de Turkse Centrale Bank, zaterdag, en de koersval van de Turkse lira. Albayrak is de schoonzoon van President Recep Tayyip Erdogan.

In zijn aankondigi­ng zei Albayrak meer tijd aan zijn gezin te willen besteden. Bovendien waren er naar eigen zeggen gezondheid­sredenen voor zijn besluit. Lange tijd was er onduidelij­kheid over de authentici­teit van de aankondigi­ng. Op internet deden geruchten te ronde dat zijn sociale media accounts gehackt waren. Albayrak werd in 2018, na de overschake­ling naar een presidenti­eel systeem in Turkije, door Erdogan aangesteld als minister van Financiën. Daarvoor was hij minister van Energie.

Albayrak lag vanwege de slecht presterend­e economie en de koersval van de Turkse lira al enige tijd onder vuur. De munt heeft dit jaar ruim 30 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren. Dit leidde het afgelopen weekend al tot het ontslag van de gouverneur van de Turkse Centrale Bank, Murat Uysal.

Erdogan moet het ontslag van Albayrak nog wel accepteren. Eerder dit jaar werd het aftreden van minister van Binnenland­se Zaken

Süleyman Soylu niet door de president geacceptee­rd. Soylu had zijn ontslag aangeboden voor de rommelige aankondigi­ng van een avondklok, waardoor veel Turken zich op het hoogtepunt van de coronacris­is naar de winkels spoedden.

Albayrak gold lange tijd als kroonprins van Erdogan. Achter de schermen was hij naar verluidt in een machtsstri­jd verwikkeld met Soylu. Tevens stond Albayrak te boek als de architect van de achterkame­rpolitiek tussen Erdogan en de uitgaande Amerikaans­e president Donald Trump. Erdogan heeft nog niet op het besluit van Albayrak gereageerd. (NU)

 ??  ?? Berat Albayrak. (Foto: NOS)
Berat Albayrak. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname