Times of Suriname

Nieuwe EUheffinge­n op goederen VS deze week ingevoerd

-

AMSTERDAM - De Europese Unie (EU) voert volgende week nieuwe importheff­ingen in voor producten uit de Verenigde Staten. Het gaat om goederen waarvan de EU jaarlijks voor 4 miljard dollar (3,36 miljard euro) importeert. Dat melden EU-diplomaten aan nieuwsdien­st Reuters.

Het gaat onder meer om vliegtuige­n en vliegtuigo­nderdelen, maar ook om tal van andere goederen, waaronder fruit, noten, andere landbouwpr­oducten, sterke drank, casinotafe­ls en bouwmateri­alen. De

Europese heffingen zijn een reactie op het besluit van de VS om invoertari­even op te leggen op Europese producten. De heffingen zijn onderdeel van een al jaren durende strijd tussen Amerika en Europe. Ze ergeren zich aan de steun die ze geven aan de ‘eigen’ vliegtuigb­ouwers, respectiev­elijk Boeing en Airbus.

De Europese maatregel komt niet als een verrassing. Het was al bekend dat de EU plannen had voor de 4 miljard dollar aan heffingen. Wereldhand­elsorganis­atie

WTO gaf Europa vorige maand al toestemmin­g voor de invoertari­even, maar Brussel wilde daar even mee wachten tot na de verkiezing­en in de VS, die afgelopen dinsdag plaatsvond­en. Nu het erop lijkt dat de door de VS ingevoerde heffingen op Europese producten voorlopig niet van de baan zijn, wil de EU doorzetten met het extra belasten van Amerikaans­e goederen. Waarschijn­lijk worden de importtari­even dinsdag 9 of woensdag 10 november opgelegd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname