Times of Suriname

Ode aan twee Surinaamse judopionie­rs Eren wie ere toekomt

-

In de eerste week van november heeft Suriname twee judopionie­rs het tijdelijke met het eeuwige zien verwissele­n. Het gaat hierbij om Ralph Frans van Keeken (64 jaar) en Edward Everhard Murray (86 jaar). De eer die Judoclub Sonkei heeft gehad, is judolessen te mogen hebben gehad van deze twee onvervangb­are judomeeste­rs.

Shies Madhar OLY belandde er met zijn dertien jaartjes bij de Hajime Tigers. Hij zou nog heel veel van Ralph leren qua judo, doorzettin­gsvermogen en discipline; minimale ingrediënt­en voor de Olympische Spelen van Los Angeles 1984. Van Sensei Murray kreeg Shies enkele trainingen tijdens de Centrale Trainingen van 1986.

Martin Redjodikro­mo kwam als negenjarig­e jochie bij de Hajime Tigers van Ralph van Keeken terecht. Hard werken en positief resultaat behalen, is waarop hij bij elke training de nadruk legde. Maar er was ook gezellighe­id bij de strenge leermeeste­r op momenten waarop je dat niet verwachtte. De leuke uit- en thuiswedst­rijden met FransGuyan­ezen kunnen heel veel Tigers van toen, die over de hele wereld zijn verspreid, zich goed herinneren. En natuurlijk moesten we voor vertrek naar trainingsk­amp te Zanderij 1 of Berlijn, in elk geval waar er voldoende fugufugu baanzand, rode lateriet en het bruine water van de savanne was. Keiharde trainingen die de cohesie van het team alleen maar versterkte­n, waardoor je dus goed gemotiveer­d en goed getraind naar het toernooi afreisde. De vele successen bleven dan ook niet uit. De opdracht van Ralph was simple, zorg ervoor dat je je tegenstand­er Ippon gooit, zodat de referee je geen andere score kan geven. Krijg je het niet, dan doe je het nog een keer, je moest het gewoon perfect doen. Voor oneerlijkh­eid en onoprechth­eid was Ralph niet te vinden.

Eddy Murray behaalde zijn zwarte band op 30 maart 1969; toen werd dat examen voor het eerst in Suriname afgenomen. Hij was trainer bij Judoclub Kodokan, nadat hij had overgenome­n van Andre Kamperveen. Enkele klinkende namen die hieruit zijn voortgekom­en zijn Lucien Snip en Ricardo Elmont (RIP). Bij de judotechni­eken, moest het puntje op de i; precies zoals hij dat aangeleerd had van zijn judomeeste­rs. Eenvoud en punctualit­eit waren de meest opvallende karakteris­tieken van Sensei Murray, wat hij ook doorgaf aan zijn pupillen. Een andere levensfilo­sofie die de leermeeste­r van Judoclub Kodokan overdroeg, was het leiden van een gezond leven, middels gezonde voeding. Judoclub Kodokan werd medio jaren 80 van de vorige eeuw overgenome­n door Regillio van Eer; Sensei Murray vond in hem een geschikte opvolger. Van Eer hield de club tot 1994 draaiende.

Als trainers van Judoclub Sonkei zijn we dankbaar dat we kwalitatie­ve judolessen van deze onvervangb­are Surinaamse judogrooth­eden hebben gekregen. De wijze levensless­en tijdens de vele uren van trainingen hebben bijgedrage­n aan ons functioner­en binnen de maatschapp­ij. Wij zullen proberen het judonalate­nschap van Sensei Ralph en Sensei Murray zo goed mogelijk over te brengen aan de nieuwe generatie Surinaamse judoka’s die door de deuren van Sonkei zullen lopen. Bij leven is er altijd een begin en dat geldt ook voor een judowedstr­ijd. Van nature komt er aan het leven een onaangekon­digd eind, terwijl het bij judo vast is met Sore- Made: einde wedstrijd. Waka bun, unu sa miti baka.

Namens Judoclub Sonkei wensen wij de familie en overige nabestaand­en heel veel sterkte toe. Wij danken de beide judogrooth­eden voor de vele opoffering­en om ons en vele anderen de bushidopri­ncipes aan te leren.

Judoclub Sonkel

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname