Times of Suriname

Thuram lichtpuntj­e tussen falende Franse sterren

-

VOETBAL - Didier Deschamps erkent dat Frankrijk het woensdagav­ond af liet weten tegen Finland. De verrassend­e nederlaag in het oefenduel met de nummer 55 van de wereldrang­lijst (de eerste op eigen veld sinds maart 2018) leidt echter niet meteen tot paniek bij de wereldkamp­ioen, waar debutant Marcus Thuram een van de lichtpuntj­es was.

De 23-jarige aanvaller van Borussia Mönchengla­dbach trad met zijn eerste interland in de voetsporen van zijn vader Lilian, die met 142 interlands nog altijd recordhoud­er is van de Franse nationale ploeg en een toonaangev­ende speler was van de gouden generatie (waaronder ook Deschamps, nu de bondscoach) die in 1998 wereldkamp­ioen werd in eigen land en twee jaar later ook de Europese titel veroverde in Nederland en België.

Thuram senior was als rechtsback en later centrale verdediger in veertien jaar slechts twee keer trefzeker voor Frankrijk (beide goals maakte hij in de halve finale van het WK ‘98 tegen Kroatië), een productie die junior woensdag met wat meer geluk in de afronding al had kunnen evenaren. De debutant was samen met linksback Lucas Digne de positieve uitzonderi­ng bij Les Bleus, zagen L’Equipe en France Football.

Waar Thuram respectiev­elijk een 5 en een 6 krijgt, scoren de grote namen dikke onvoldoend­es. Zo deelt L’Equipe een 2 uit aan Olivier Giroud en Moussa Sissoko en zijn er drieën voor Paul Pogba, Steven N’Zonzi, Clément Lenglet. France Football is met een 3 voor Giroud, Pogba en N’Zonzi al niet veel milder. Al is het volgens L’Equipe nou ook weer niet nodig een parlementa­ire enquête los te laten op de nederlaag.

De sportkrant stelt dat Les Bleus vermoeid oogden en zag een gebrek aan verbeeldin­g. Deschamps erkende dat zijn elftal niet aan zijn verwachtin­gen kon voldoen. “Het was niet genoeg”, zei de bondscoach, die zag dat zijn ploeg weinig creëerde na de twee ‘onnodige tegengoals’, maar het blijft een oefenduel. “Dit is een flinke klap in het gezicht, dat is een feit. Dit is een goede les voor ons, maar soms doet het geen pijn.”

Ook voor Thuram was het een leerzame avond. “Ik heb gekeken naar hoe de andere internatio­nals zich gedroegen en hoop zo snel mogelijk zo veel mogelijk ervaring op te doen.” Invaller Antoine Griezmann zag dat de aanvaller een verdienste­lijk debuut kende. “We hadden twee à drie kansen met Marcus. Als hij ze erin schiet, is het een andere wedstrijd. Maar we zaten er geen moment echt in. We creëerden geen gevaar.” (VI)

 ??  ?? Marcus Thuram maakt bij zijn debuut voor Frankrijk meteen indruk. (Foto: AD)
Marcus Thuram maakt bij zijn debuut voor Frankrijk meteen indruk. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname