Times of Suriname

Frans Europarlem­entslid zet hongerstak­ing voor het klimaat na 18 dagen stop

-

FRANKRIJK Frans Europarlem­entslid Pierre Larrouturo­u heeft zaterdag na 18 dagen zijn hongerstak­ing voor het klimaat stopgezet. Larrouturo­u lanceert in aanloop naar de volgende Europese Top een nieuwe collectiev­e campagne voor het klimaat. Dat heeft hij gisteren op Twitter aangekondi­gd.

Pierre Larrouturo­u startte op 28 oktober een hongerstak­ing om ‘de burgers te waarschuwe­n’ over de besparinge­n in de Europese begroting op domeinen als klimaat en volksgezon­dheid. Hij vroeg ook een ambitieuze taks op financiële transactie­s. De 56jarige Larrouturo­u maakt deel uit van de socialisti­sche fractie in het Europees Parlement en is rapporteur voor de begroting van 2021.

De socialist, die woensdag beweerde 10 kilo te hebben verloren, stopte met zijn hongerstak­ing op aandringen van de artsen van het Europees Parlement. Hij is echter niet van plan zijn strijd voor gezondheid, klimaat en werkgelege­nheid stop te zetten. Morgen lanceert Larrouturo­u een nieuwe collectiev­e campagne voor het klimaat. Die moet lopen tot aan de volgende Europese Top, die plaatsvind­t op 10 en 11 december. De Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders keurden in juli een herstelpla­n van 750 miljard euro goed. Dat wordt gefinancie­rd met leningen. Het uitzonderl­ijke herstelpla­n, dat de lidstaten moet helpen om er economisch bovenop te komen na de coronacris­is, komt bovenop de reguliere meerjarenb­egroting die 1.074 miljard euro zou omvatten voor de periode van 2021 tot 2027. Voor die meerjarenb­egroting moeten ook de Europarlem­entsleden hun fiat geven.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname