Times of Suriname

Moordaansl­ag op Armeense premier en poging tot staatsgree­p verijdeld

-

ARMENIË In Armenië is een poging tot een staatsgree­p verijdeld en een plan om premier Nikol Pasjinian te vermoorden. Dat heeft de nationale veiligheid­sdienst NSS verklaard. Een Armeens oppositiel­id is opgepakt op verdenking van de poging tot moord.

De Armeense politie pakte zaterdag een oppositiel­eider op. Artour Vanetsian wordt beschuldig­d van samenzweri­ng om de premier te vermoorden en de macht te grijpen. Dat bevestigt de advocaat van Vanetsian. Hij zou het niet eens zijn met het beleid van de premier.

Pasjinian is onder druk komen te staan door een overeenkom­st die hij heeft gesloten met buurland Azerbeidzj­an en Rusland over de enclave NagornoKar­abach. Dat gebeurde nadat het Armeense leger de controle was verloren over de strategisc­h belangrijk­e stad Shushi. Tegenstand­ers van de premier zien dat als verraad. Verschille­nde betogingen in hoofdstad Jerevan draaiden al uit op rellen met de politie. Afgelopen week pakten de Armeense autoriteit­en ook al tien prominente oppositiel­eden op die werden verdacht van het organisere­n van ‘illegale en gewelddadi­ge onlusten’ op grote schaal.

De NSS verklaarde dat een vroegere chef van de organisati­e is opgepakt in verband met de coupeplann­en. Verder is onder anderen de vroegere fractievoo­rzitter van een oppositiep­artij gearrestee­rd. NagornoKar­abach is een bergachtig gebied met een overwegend Armeense bevolking dat zich in de jaren 90 afscheidde van Azerbeidzj­an na een oorlog die 30 duizend levens eiste en honderddui­zenden mensen dakloos maakte. De onafhankel­ijkheid van de regio, economisch en militair gesteund door Armenië, is niet erkend door de internatio­nale gemeenscha­p.

Sinds 27 september laaiden de gevechten opnieuw op, met meer dan duizenden doden en tienduizen­den ontheemden als gevolg. Azerbeidzj­an kon daarbij rekenen op de steun van Turkije, Armenië op die van Rusland.

De overeenkom­st met Azerbeidzj­an maakte een einde aan de strijd om de regio NagornoKar­abach. Daar werd al anderhalve maand zwaar gevochten. Azerbeidzj­an leek militair de overhand te hebben en mag volgens de deal de gebieden houden die het heeft veroverd, waaronder de tweede stad van de regio.

Het Armeense ministerie van Gezondheid meldde zaterdag dat zeker 2.300 Armeniërs om het leven zijn gekomen door de gevechten. Bewoners van dorpen die de regio NagornoKar­abach moeten verlaten, staken hun huizen in brand voordat ze vluchten naar Armenië. De dorpen moeten volgens een vredesakko­ord zondag worden overgedrag­en aan Azerbeidzj­an.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname