Times of Suriname

Pescetarië­r: geen vlees, wel vis eten

-

Steeds meer mensen kiezen in de 21ste eeuw heel bewust hun voedsel. Mede daardoor ontstaan ook steeds meer diëten, stromingen en overtuigin­gen. Naast de vegetariër, de veganist, de flexitarië­r en de ‘onverbeter­lijke’ carnivoor wordt ook wel gesproken van de ‘pescetarië­r’: iemand die geen vlees wil eten maar wel vis in het dieet accepteert. Het menu bestaat al zolang als de mens zelf, maar de naam is relatief nieuw en is in 2020 nog nauwelijks bekend. Wellicht is de term ontstaan uit de behoefte om alles in onze omgeving overzichte­lijk in te delen, oftewel een label te geven.

Wie een dieet zonder vlees wil zal zich moeten verdiepen in de voedingswa­arde van vlees. Of je nu om principiël­e redenen of uit gezondheid­soverwegin­gen geen vlees wilt eten, enige kennis van voeding en de werking van ons lichaam is essentieel om gezond te blijven. Werd tot halverwege de vorige eeuw nog gedacht dat vlees onmisbaar was op het menu, in de twintiger jaren van deze eeuw weten we wel beter. Steeds meer groeit het bewustzijn dat vlees weliswaar waardevoll­e bouwstoffe­n bevat, maar dat de mate waarin we het nuttigen alles behalve gezond is. Nu mensen zich verdiepen in een gezonde leefstijl met daarbij horende gezonde voeding, wordt vlees vaker vervangen door plantaardi­ge alternatie­ven.

Een groeiende groep mensen vindt in de jaren 10 en 20 dat vlees eten niet meer van deze tijd is. Vanwege het milieu en vanwege dierenwelz­ijn kiezen we steeds vaker voor een vegetarisc­h dieet. Toch gaan er ook geluiden op voor het behouden van dierlijke vetten en eiwitten als bron van energie voor ons lichaam. In sommige diëten, zoals paleo, wordt zelfs gesteld dat vlees de basis is van een gezonde leefstijl, omdat we in de oertijd al vlees aten. Niet iedereen is het daarover eens, zoals zich laat raden. Maar dat bepaalde dierlijke vetten gunstig zijn voor de gezondheid, daarover zijn de meeste mensen en voedingsde­skundigen het eens. Vanwege de gezondheid­svoordelen kiezen sommige mensen ervoor om niet altijd vleesloos te eten. Het is ook vele malen eenvoudige­r om bepaalde voedingsst­offen binnen te krijgen als er af en toe wel vlees op het menu staat. Een tekort zal niet snel voorkomen in een zogenoemd flexitarië­rdieet. Voor wie per se geen vlees wil eten, zijn er verschille­nde mogelijkhe­den. Ofwel je verdiept je in de voeding die je nodig hebt om tekorten uit te sluiten. Een mogelijkhe­id is dan om deze potentiële tekorten aan te vullen met voedingssu­pplementen of ervoor zorgen dat er voldoende voedsel wordt genuttigd met gelijkwaar­dige vitamines en mineralen. Ofwel je maakt voor vis een uitzonderi­ng. Maar waarom wel vis en geen vlees? Strikt genomen kun je jezelf geen vegetariër noemen als je vis eet. Er is geen eenduidig antwoord, maar er zijn wel degelijk logische verklaring­en voor deze keuze. En een bijpassend­e naam: pescetarië­r.

Veel mensen zoeken naar een evenwichti­ge manier van leven, waarbij ook voeding een rol speelt. Vaak is het voor hen acceptabel­er om uit het wild gevangen vis te eten, dan een dier dat speciaal voor onze consumptie ‘gecreëerd’ is, alsof het een product is en geen levend wezen. Het is dus naast een wezenlijke bijdrage aan de gezondheid ook een stuk respect voor ‘het leven’, vergelijkb­aar met het eten van scharrelvl­ees (of eieren). Door wel af en toe vis te eten als je daarnaast geen vlees eet, voldoe je aan enkele belangrijk­e criteria voor een gezond voedingspa­troon.

Met name vette vis, zoals haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis, bevat waardevoll­e voedingsst­offen: meervoudig onverzadig­de vetzuren, ook wel bekend als omega 3. Deze vetzuren zijn zelfs zodanig gewaardeer­d dat ze als supplement­en verkrijgba­ar zijn en ook door vegetariër­s gebruikt worden.

Het is vrij moeilijk om deze gezonde vetten te vervangen, althans in de juiste hoeveelhed­en, door plantaardi­ge alternatie­ven. Vissen bevatten van nature geen omega 3vetzuren, maar maken ze uit algen.

Er bestaan inmiddels echter ook voedingssu­pplementen waarin omega 3 rechtstree­ks uit de algen gehaald is. Deze zijn dus zelfs geschikt voor veganisten. Wat de gezondste manier van leven is en welk dieet de meeste voordelen heeft, is helaas een eeuwig punt van discussie waarop waarschijn­lijk nooit een antwoord gevonden zal worden. Nieuwe inzichten en onderzoeke­n brengen nieuwe adviezen en even zoveel meningen. Gelukkig kan iedereen voor zichzelf een voedingspa­troon samenstell­en dat het beste past bij zijn idealen en overtuigin­gen. Gezond verstand en logisch nadenken bieden daarbij de grootste kans op succes, naast matigen en variëren. Enkele feiten over vis zijn evenwel nuttig bij het bepalen van keuzes en het beoordelen van de kwaliteit van onze voeding. Wie ervoor kiest om pescetarië­r te worden hoeft veel minder te letten op aanvullend­e en vervangend­e producten in de voeding dan een vegetariër, die alle vlees en vis van het menu schrapt. Net als vegetariër­s zouden zij wekelijks wat meer noten, peulvrucht­en en eieren mogen gebruiken dan mensen die (vrijwel) dagelijks vlees eten. Verder doen pescetarië­rs er goed aan om op de algemene richtlijne­n voor gezonde voeding te letten. Een tekort zal dan niet snel ontstaan en aangezien het eten van vis wordt aanbevolen in elk gezond voedingspa­troon, hoeft een pescetarië­r zich op dit gebied weinig zorgen te maken.

Er bestaan verschille­nde keurmerken voor vis, die een goede hulp zijn bij het kiezen van geschikte voeding. Voor in het wild gevangen vis is dat het MSCkeurmer­k, dat garandeert dat de vis op duurzame wijze met zo min mogelijk schade aan de natuur (waaronder bijvangst) is gevangen. Voor gekweekte vis is dat het ASCkeurmer­k, dat aangeeft dat de vis op duurzame wijze met oog voor dierenwelz­ijn is gekweekt. Op gebied van dierenwelz­ijn loopt de visserij in 2020 nog flink achter: er is geen echte definitie of regelgevin­g met betrekking tot het welzijn van vissen. Alleen de manier van doden (wat nu eenmaal onvermijde­lijk is als je dieren eet) wordt omschreven als onderdeel van dierenwelz­ijn in de visserij. Wat dit aangaat is het eten van vis dus niet te vergelijke­n met het eten van (biologisch) scharrelvl­ees. Wel wordt continu gewerkt aan een betere norm op dit gebied. PTM, LHP, FPO, SSC en SDN zijn codes van vismethode­s, vermeld op het etiket, die relatief de minste impact hebben op de zeebodem en bijvangst. Om de vis die je koopt te controlere­n op duurzaamhe­id, kun je het product opzoeken op de viswijzer. (Mens en gezondheid/Foto: Femke de Grijs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname