Times of Suriname

Nederland definitief in Pot 1 bij WKkwalific­atie

-

VOETBAL - Het Nederlands elftal is definitief in Pot 1 ingedeeld bij de loting voor de WKkwalific­atie, zo heeft de wereldvoet­balbond FIFA donderdag naar buiten gebracht. Op de nieuwe wereldrang­lijst staat Oranje op de veertiende plaats, waarmee het tot de beste tien Europese landen behoort.

Het Nederlands elftal heeft een belangrijk jaar in het vooruitzic­ht. Behalve het EK dat komende zomer plaatsvind­t, gaat voor Oranje in maart 2021 ook de WK-kwalificat­iecampagne van start. Wie de tegenstand­ers worden op weg naar het mondiale eindtoerno­oi van 2022 in Qatar wordt binnenkort bekendgema­akt. Op 7 december vanaf 18.00 uur vindt in Zürich namelijk de loting plaats. Oranje heeft bijzonder magere jaren achter de rug. Kwalificat­ie voor het EK van 2016 in Frankrijk werd op dramatisch­e wijze misgelopen en tot overmaat van ramp plaatste Oranje zich vervolgens ook niet voor het WK van 2018 in Rusland. Aan de hand van de inmiddels vertrokken bondscoach Ronald Koeman richtte Nederland zich knap op.

De Nations Leaguefina­le werd bereikt en op overtuigen­de wijze werd kwalificat­ie voor het EK van 2020 afgedwonge­n. Het verhaal is bekend: door de coronacris­is is het Europese eindtoerno­oi met een jaar uitgesteld. Doordat Nederland twee grote eindtoerno­oien misliep, zakte het met rasse schreden op de wereldrang­lijst van de FIFA, die wordt aangevoerd door België. Door goede prestaties onder leiding van Koeman werd de daling een halt toegeroepe­n. Dit heeft als gevolg dat Nederland de grootste voetballan­den ontloopt tijdens de WKkwalific­atie.

De loting voor de WKkwalific­atie wordt namelijk verricht op basis van de FIFArankin­g van 26 november. De 55 nationale voetbalbon­den die zijn aangeslote­n bij de UEFA worden onderverde­eld in zes verschille­nde potten. De tien beste landen op de FIFA-ranglijst zitten in Pot 1 en ontlopen elkaar derhalve. Nederland is de nummer tien van Europa en zit daardoor op het nippertje in Pot 1, net als België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Denemarken en Duitsland.

Wanneer Oranje in Pot 2 was ingedeeld, had het dus een van deze landen getroffen in de WKkwalific­atie en was het een hels karwei geworden voor het team van bondscoach Frank de Boer om er over twee jaar bij te zijn op het winterse wereldkamp­ioenschap in Qatar. Toch mag Nederland zich op voorhand niet rijk rekenen, want in Pot 2 en 3 zitten nog altijd tegenstand­ers die het Oranje lastig kunnen maken.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname