Times of Suriname

Goed nieuws: delen Amazonereg­enwoud blijken toch opgewassen tegen klimaatver­andering

-

.limaatvera­ndering is aan de orde van de dag. =o mer ken we dat het tegenwoor dig steeds warmer en droger wordt. En naar verwachtin­g zet die trend in de toekomst onverminde­rd door. Dit kan vervolgens op veel plekken leiden tot waterschaa­rste, bijvoorbee­ld in tropische bossen. 6ommige weten schappers vrezen dan ook voor het voortbesta­an van het $mazonerege­nwoud. 0aar er gloort hoop. Want volgens een nieuwe studie zijn som mige delen in de $mazone beter bestand tegen klimaat veranderin­g dan gedacht. %ossen zijn heel belangrijk in onze strijd tegen klimaat veranderin­g. =o helpen ze de opwarming van de aarde te temperen door tijdens foto s\nthese &2 op te nemen en het op te slaan in bio massa zoals in boomstam men en wortels . ,n feite nemen bossen momenteel ongeveer procent van de door ons uitgestote­n &2 emissies op. 0et name het $mazonerege­nwoud doet een flinke duit in het zakje. =o slaan sommige delen van het woud meer &2 op dan enig ander ecos\steem of bos op aarde. Er is alleen een grote maar. Want als er waterschaa­rste ontstaat, en er dus niet genoeg water in de bodem of in de lucht zit, valt het proces van fotos\n these stil. +ierdoor blijft er niet alleen meer &2 in de atmosfeer achter, het kan er ook toe leiden dat veel bo men afsterven.

+uidige klimaatmod­ellen suggereren dat met name het $mazonerege­nwoud erg ge voelig is voor waterschaa­rste. Doordat het steeds warmer en droger wordt, denken sommi ge wetenschap­pers dat er in veel delen van de $mazone een tekort aan water zal ont staan. Dit brengt niet alleen het voortbesta­an van het ge hele regenwoud in gevaar, het heeft ook gevolgen voor de opslag van &2 . Want als grote delen van de $mazone afsterven, kan dit klimaat veranderin­g zelfs doen ver snellen. Een verontrust­ende gedachte. 0aar in hoeverre dreigt er eigenlijk een te kort aan water te ontstaan"

,n een nieuwe studie na men onderzoeke­rs de proef op de som. =e gebruikten gegevens van het ,3&& en combineerd­en verschille­nde modellen met nieuwe tech nieken om te achterhale­n of het $mazonerege­nwoud echt zo gevoelig is voor water schaarste als voorspeld. +et onderzoek leidt tot verrassen de resultaten. Want volgens de onderzoeke­rs is de voor spelde waterschaa­rste gro tendeels overschat. +oewel modellen suggereren dat een toename van droge lucht de fotos\nthesesnel­heid in be paalde regio’s in de $mazone aanzienlij­k vermindert, laten de bevindinge­n van de onder zoekers juist het tegenover gestelde zien.

“,n het $mazonerege­nwoud is het bladerdak erg d\na misch”, legt onderzoeke­r -ulia *reen in een interview met Scientias.nl uit. “7ijdens droge periodes laten de bo venste en oudste bladeren waar tevens minder fotos\n these plaatsvind­t, los. Deze bladeren worden vervolgens vervangen door jonge, nieu we bladeren met een hogere fotos\nthetische capaciteit. 3eriodes van droogtes vallen dus samen met verhoogde fo tos\nthesesnel­heid. Dit soort processen die betrekking hebben op het bladerdek zijn simpelweg niet in modellen opgenomen.” +et betekent dat de fotos\nthesesnel­heid als reactie op droge lucht niet ± zoals modellen sugge reerden ± afneemt, maar juist toeneemt. “1aarmate bomen gestrest raken, genereren ze efficiënte­re bladeren die de waterschaa­rste ruimschoot­s kunnen compensere­n”, aldus onderzoeke­r 3ierre *entine. +et is een hele verras sende en rooskleuri­ge con clusie. Want het betekent dat sommige delen van het $mazonerege­nwoud dus veel weerbaarde­r zijn tegen klimaatver­andering dan ge dacht. +et gaat dan voorna melijk om de oostelijke en noordelijk­e delen van het regenwoud. “,n deze spe cifieke regio’s kunnen bos sen waar het in de toekomst nog droger en warmer dreigt te worden, hun fotos\n thesesnelh­eid behouden of zelfs verhogen”, benadrukt *reene. “+et goede nieuws is dus dat het bos beter bestand is tegen de huidige schomme lingen in de beschikbaa­rheid van water dan voorspeld. En dat betekent dat deze bos sen veerkracht­iger zijn dan ze worden geschetst.” +et is hoopvol nieuws. “+et is dus goed om te weten dat er ook regio’s bestaan waar het alle maal toch niet zo erg is als we dachten”, zegt *reene. De onderzoeke­rs merken echter op dat er wel een be langrijk omslagpunt bestaat. $ls droogte namelijk maar blijft toenemen en vervol gens een bepaalde drempel overschrij­dt, kan dit beteke nen dat de fotos\nthese juist weer afneemt en bossen als nog afsterven. “0en moet dus niet aannemen dat het bos immuun is voor droogte en hittegolve­n”, onderstree­pt *reene. “2nze bevindinge­n zijn dus geen excuus om niet onze &2 uitstoot terug te schroeven.”

De studie voegt een belang rijk stukje toe aan de grotere puzzel over het wereldwijd­e, veranderen­de klimaat. “,k hoop dat het wetenschap­pers laat inzien dat ± als we het klimaat en de koolstofc\clus nauwkeurig willen model leren ± ook processen zoals uitgelegd in deze studie in de modellen moeten worden op genomen”, zegt *reene. “De $mazone heeft belangrijk­e connecties met andere regio’s en neemt bovendien over tollig, door ons uitgestote­n &2 op. +et is daarom heel belangrijk om dit gebied cor rect weer te geven, zodat we nauwgezett­e voorspelli­ngen kunnen doen over het toe komstige mondiale klimaat.”

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname