Times of Suriname

Uitgaansve­rbod blijft onverander­d

-

PARAMARIBO - “Als minister van Volksgezon­dheid heb ik gemengde gevoelens. De situatie te lande is stabiel te noemen. Terwijl ik dat zeg, moet ik mijn bezorgdhei­d uiten omtrent de meest belangrijk­e factor. Dat is de mens en haar gedrag”, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid gisteren tijdens zijn tweewekeli­jkse toespraak over de COVID-19-situatie in het land.

Ramadhin zegt dat zijn bezorgdhei­d te maken heeft met het huidige straatbeel­d. Er zijn steeds meer feesten. Ook zijn er steeds meer plekken waar de regels worden overtreden. Sociale media staan daar bol van. “Het is december. Wij weten dat wij met z´n allen in de feeststemm­ing zijn. Ik wil echter benadrukke­n dat wij landgenote­n zullen verliezen als dit gedrag verder gaat. Het is onherroepe­lijk dat er meer Surinamers in ziekenhuiz­en zullen belanden. Besmetting­en zullen ongetwijfe­ld toenemen als wij dit gedrag voortzette­n. Wij blijven daarom monitoren. Wij blijven een beroep doen op de eigen verantwoor­delijkheid van u als burger. Door onze positieve houding voorkomen wij samen een nieuwe golf van besmetting­en”, benadrukt een bezorgde minister.

Hij zegt te begrijpen dat de gemeenscha­p de maatregele­n als onsmakelij­k en beperkend ervaart. “Maar helaas kan het niet anders en is dit het nieuwe normaal.” De traditione­le feestactiv­iteiten aan het einde van het jaar kunnen volgens de bewindsman niet plaatsvind­en, vanwege het gevaar voor de gezondheid van de mens.

Om de situatie in ons land onder controle te houden, zijn tal van maatregele­n van kracht tot en met 21 december. Zo blijft het uitgaansve­rbod van 23.00 uur tot en met 05.00 uur van kracht. Geen samenschol­ing van groepen groter dan dertig personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeeste­n, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensati­e worden verleend. Personenve­rvoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluiten­d toegestaan met inachtnemi­ng van het protocol openbaar vervoer. Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheke­n en dergelijke blijven gesloten. Er zullen sancties volgen indien deze plekken, ondanks het verbod, toch open zijn. Restaurant­s en andere commerciël­e eetgelegen­heden mogen uitsluiten­d ten behoeve van afhaal of bezorging open. Tenzij zij beschikken over terrassen in de openlucht. Verder blijft het dragen van mondneusbe­dekking nog steeds verplicht, moet er 1,5 meter fysieke afstand gehouden worden en is het raadzaam de handen vaker te wassen met zeep of te reinigen met hand sanitizer.

Uit de COVID-19-statistiek­en blijkt dat het aantal nieuwe gevallen een daling vertoont naar 2,14 per dag; 4,4 procent van de dagelijkse testen is COVID19-positief. Er liggen drie personen op de IC (dat is een bezetting van 12 procent vergeleken bij 16 procent de afgelopen week). Zes patiënten liggen op de verpleegaf­delingen van het Wanica Ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De bezetting van de landelijke beddencapa­citeit is 4 procent vergeleken met 8 procent vorige week. Er liggen zes patiënten in de isolatie-unit van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (de bezetting is 3 procent ten opzichte van 5 procent de vorige week). Suriname heeft de afgelopen periode slechts een dode te betreuren aan de gevolgen van COVID-19.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname