Times of Suriname

Maduro krijgt weer grip in Venezuela

-

PARAMARIBO/CARACAS - De parlements­verkiezing­en zijn gisteren in Venezuela gehouden. Zoals de zaken er nu voor staan, zal de controvers­iële president Nicolas Maduro ook greep op het Huis van het Volk krijgen. Met het parlement aan zijn zijde zal Maduro machtiger dan ooit tevoren in Venezuela worden.

Dit komt nadat de oppositie, onder leiding van de zelfbenoem­de waarnemend president Juan Guaidó, de verkiezing­en boycotte met het argument dat er getwijfeld wordt aan de eerlijkhei­d van het proces. Met deze stap heeft de oppositie zichzelf in de nesten gewerkt. Zij kan achteraf geen bezwaar aantekenen dat zij benadeeld is. Guaidó dreigt na de verkiezing­en zijn enige grondwette­lijke ambt als voorzitter van het parlement kwijt te raken. Ook zijn draagvlak zowel nationaal als internatio­naal is de afgelopen tijd steeds meer aan het afbrokkele­n. Hoewel hij nog erkend wordt door meer dan 50 landen als te zijn de rechtmatig­e president van Venezuela, is er enorm veel kritiek op zijn falen om Maduro politiek uit te schakelen, ondanks de volle rugdekking van buurland Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika.

Volgens analisten zal het plan van Guaidó steeds minder kans van slagen hebben, indien hij zijn strategie niet aanpast. Met verlies van het voorzitter­schap van het parlement, krijgt zijn erkenning als waarnemend president van het land ook een zware deuk. Grondwette­lijk is de parlements­voorzitter bevoegd om waar te nemen als president, indien er een leiderscha­pskwestie in het land heerst. Guaidó deed een beroep op deze wettelijke voorzienin­gen in een poging om Maduro af te zetten. Indien hij geen voorzitter van het parlement meer is, zal hij de bevoegdhei­d kwijtraken.

Intussen heeft Vanessa Neumann, de ambassadeu­r van Guaidó voor het Verenigd Koninkrijk, haar functie neergelegd. Als argument werd aangehaald dat het leiderscha­p van Guaidó nu onzeker is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname