Times of Suriname

Boete voor reizigers die COVID-19-regels overtreden

-

PARAMARIBO – Reizigers die weigeren zich aan de COVID-19-maatregele­n te houden en de regels die zijn geïmplemen­teerd om het land binnen te komen, niet naleven, zullen boetes opgelegd krijgen. “Wij krijgen enorme weerstand vooral van reizigers die vanuit Nederland naar Suriname afreizen. De eerste twee weken van vluchten sinds ons luchtruim weer open is, zijn niet helemaal zonder problemen verlopen”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid. Op basis hiervan is besloten om het boetebelei­d dat volgens de Wet Uitzonderi­ngstoestan­d COVID-19 is vastgestel­d, toe te passen.

Na aankomst in Suriname proberen de mensen alsnog hun hotelboeki­ng terug te draaien of pogen alsnog weg te glippen van de luchthaven om toch hun eigen weg te gaan. “Er zijn een paar kinderziek­tes en intussen is de controle ook verder aangescher­pt. Wij hebben de hulp ingeroepen van NCCR en andere autoriteit­en en nu is de situatie wel redelijk onder controle. Het verloopt steeds beter op de luchthaven”, zegt Ramadhin.

Volgens de bewindsman bieden de reizigers vooral enorme weerstand tegen de strenge regels en voorwaarde­n waaraan ze moeten voldoen om het land binnen te komen. De mensen protestere­n vooral tegen de quarantain­evoorwaard­e, waarbij ze verplicht zijn voor tien dagen een hotel in Suriname te boeken. Zij die toestemmin­g krijgen voor thuisquara­ntaine hebben ook moeite met het feit dat ze minimaal SRD 5000 moeten neertellen voor tien dagen verplichte bewaking. Ook het feit dat de mensen niet meer opgehaald mogen worden door hun familieled­en, maar verplicht gebruik moeten maken van vervoer van hun hotel of een geregistre­erde taxi moeten betalen om naar hun thuisquara­ntaineloca­tie te gaan, blijkt een probleem te zijn.

Ramadhin zegt dat de afgelopen twee weken een aantal passagiers de toegang tot het vliegtuig is geweigerd, omdat hun documenten niet volledig waren of zij konden geen recente PCR-test tonen. Die test moet aangeven dat ze niet met COVID-19 besmet zijn. Voorlopig zullen de maatregele­n die zijn ingevoerd voor reizigers niet gewijzigd worden, zegt de bewindsman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname