Times of Suriname

Schuldhers­chikking nabij Obligatieh­ouders akkoord met uitstel betaling

-

PARAMARIBO - Suriname is er in geslaagd het nodige percentage aan stemmen van obligatieh­ouders te verkrijgen voor uitstel van betaling. Het verzoek hiervoor werd op 13 november ingediend. Obligatieh­ouders hebben ingestemd met uitstel van betaling voor een bedrag van USD 48 miljoen aan hoofdsom- en rentebetal­ingen, die verschuldi­gd zijn uit hoofde van de 2023 en 2026 obligaties gedurende de periode van 26 oktober 2020 tot 31 maart 2021.

“De regering van Suriname, onder leiding van president Chandrikap­ersad Santokhi, heeft een onhoudbare staatsschu­ld van de vorige regering geërfd”, staat in een bericht van de Communicat­ie Dienst Suriname. Gezien de lage economisch­e activiteit en hoge inflatie, heeft de regering besloten schuldonde­rhandeling­en te voeren met haar schuldeise­rs, op basis van transparan­tie en gelijkwaar­dige behandelin­g van crediteure­n.

Dergelijke onderhande­lingen over schuldhers­tructureri­ng zullen worden ondersteun­d door economisch­e hervorming­en, die moeten resulteren in een betere toekomst voor de Surinaamse bevolking. In dit kader worden ook bespreking­en gevoerd met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF), om binnenkort financieri­ng vanuit een IMFprogram­ma te kunnen ontvangen. Er zijn verder ook gesprekken met multilater­ale instelling­en om budgetonde­rsteuning te verkrijgen.

Deze verantwoor­delijke aanpak van de regering werd positief ontvangen door de obligatieb­eleggers, die met meer dan de vereiste meerderhei­d van 75 procent instemden met het uitstel van betaling. De regering is voornemens om haar commerciël­e en bilaterale schulden in vreemde valuta op een vergelijkb­are manier te benaderen. “We zijn dankbaar dat schuldeise­rs beseffen hoe diep de financiële problemen van het land zijn en dat we deze financiële problemen willen overwinnen door middel van samenwerki­ng, goodwill en gezonde economisch­e hervorming­en. Wij zijn bezig met een heel gestructur­eerd plan met duidelijke stappen om de economie weer gezond te maken”, zegt de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersi­ng.

De uitstelper­iode van betaling die loopt tot 26 april volgend jaar, schept gunstige voorwaarde­n voor constructi­eve bespreking­en tussen de republiek en haar schuldeise­rs. Tijdens deze periode zullen de plannen van de regering om de zeer hoge schuld en daaruit voortvloei­ende schuldverp­lichtingen weer op een duurzaam pad te brengen, verder worden uitgewerkt. Onder het leiderscha­p van president Santokhi zet de regering zich in om het land terug te brengen naar duurzame groei met prudente schuldrati­o’s. Dit, terwijl tegelijker­tijd ondersteun­ing wordt geboden aan de bevolking. De obligatieh­ouders, onder wie zeer grote profession­ele institutio­nele beleggers, hebben met dit stemmingsr­esultaat aangetoond dat zij vertrouwen hebben in het beleid van de regering. Vandaar dat zij de regering de ruimte geven om haar ingezette beleid te continuere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname