Times of Suriname

CPSO en Caricom tekenen overeenkom­st

-

PARAMARIBO - De ‘Caricom Private Sector Organizati­on’ (CPSO), een organisati­e die de particulie­re sector van de Caricom vertegenwo­ordigt, tekende op 3 december een Memorandum of Understand­ing (MoU) met de Caricom om het wettige raamwerk voor hun samenwerki­ng officieel vast te leggen.

Het raamwerk voor deze samenwerki­ng is een vereiste die gesteld werd door de Conferenti­e der Staatshoof­den van de Caricom. CPSOvoorzi­tter tevens algemeen directeur van de MASSY Group, Gervase Warner, en ambassadeu­r tevens algemeen secretaris van de Caricom, Irwin LaRocque, tekenden de overeenkom­st. De CPSO kreeg op 29 oktober een officiële Caricomsta­tus 2020 tijdens de 41e vergaderin­g van de Conferenti­e der Staatshoof­den van de Caricom. Deze overeenkom­st is een handleidin­g voor de volledige implementa­tie van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en erkent de positieve rol van de particulie­re sector bij het ondersteun­en van het beleid van de CSME omtrent het vrije verkeer van goederen, diensten, arbeid en kapitaal.

Gervase Warner was vol lof over deze overeenkom­st en onderstree­pte het belang ervan. Hij onderstree­pte ook de belangrijk­e rol van de mensen die belast zullen worden met de uitvoering en implementa­tie van deze overeenkom­st. “Ze moeten goed op de hoogte zijn van de nieuwe regels die zijn vastgestel­d in de MoU, zodat ze de samenwerki­ng in goede banen kunnen leiden.” Warner gaf tevens te kennen dat hij het volste vertrouwen heeft in de samenwerki­ng tussen de CPSO en de Caricom. Volgens Warner zal deze overeenkom­st resulteren in een versnellin­g van de ontwikkeli­ng in het Caribisch Gebied en het zal ook bijdragen aan de volledige implementa­tie van de CSME. Secretaris­generaal LaRocque was ook vol lof over het regionale integratie­proces en de volledige implementa­tie van de CSME.

Hij voegde eraan toe dat de samenwerki­ng met de CPSO al op gang is gekomen en dat vertegenwo­ordigers van de CPSO namelijk Mergers and Acquisitio­n, E-Commerce, Front of Package Labelling, the Common External Tariff (CET) and Rules of Origin Review, en het ondersteun­ende committee van het Regional Food Security Plan al zitting hebben in verschille­nde Caricom-commissies. Tenslotte prees de secretaris-generaal de premier van Barbados, Mia Mottley en Warner voor hun bijdrage aan de totstandko­ming van de overeenkom­st. Hij is ingenomen met het feit dat de overeenkom­st de CPSO een waarnemers­status geeft tijdens bijeenkoms­ten van de instituten van de Caricom die betrekking hebben op de CSME.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname