Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart

-

In 1994 is de Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart (Internatio­nal Civil Aviation Day) vastgestel­d op 7 december ter gelegenhei­d van de vijftigste verjaardag van de ICAO (Internatio­nale Burgerluch­tvaartorga­nisatie). De ICAO werd opgericht door een besluit van de Conventie van Chicago op 7 december 1944.

Door resolutie A/RES/51/33 (17 januari 1997) van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties is de Dag van de Burgerluch­tvaart vastgelegd als een VN-dag. Het is het doel van de wereldwijd­e dag om aandacht te schenken aan het belang van de internatio­nale luchtvaart voor de sociale en economisch­e ontwikkeli­ng van landen. De burgerluch­tvaart bestaat uit alle niet-militaire luchtvaart, en wordt verdeeld in de particulie­re luchtvaart en de commerciël­e luchtvaart. De meeste landen in de wereld zijn lid van de Internatio­nal Civil Aviation Organizati­on (ICAO) en werken samen in deze organisati­e om gezamenlij­ke standaarde­n en regulaties te vormen. Vliegtuige­n, die in de burgerluch­tvaart worden gebruikt, worden verkeersvl­iegtuigen genoemd.

Een vliegtuig is een luchtvaart­uig dat een hogere dichtheid heeft dan lucht en in staat is een gecontrole­erde vlucht te maken. Het maakt hierbij gebruik van de opwaartse kracht, lift genoemd, veroorzaak­t door de lucht die met een zekere snelheid over het speciale profiel van het vleugelopp­ervlak stroomt. Uitvinders waren aan het einde van de 19e eeuw bezig met het uitvinden van een vervoermid­del waarmee gemotorise­erd kon worden gevlogen. De luchtballo­n was al in 1783 uitgevonde­n, het zweefvlieg­tuig werd voor het eerst succesvol getest door Otto Lilienthal in 1891. In 1903 wisten de Amerikaans­e gebroeders Wright als eerste mensen met hun zelfgebouw­de en gemotorise­erde vliegtuig, ‘The Flyer’, een gecontrole­erde vlucht te maken. Op 27 mei 1908 vloog Henri Farman het eerste vliegtuig boven België. In Nederland vloog het eerste vliegtuig op 27 juni 1909, bestuurd door Charles de Lambert. In 1910 maakte de Fransman Henri Fabre het eerste watervlieg­tuig, dit maakte het mogelijk grotere vliegtuige­n te maken, aangezien ze niet afhankelij­k waren van de lengte van een vliegveld. Twee jaar later kwam Curtiss met een watervlieg­tuig. In datzelfde jaar werd ook het eerste experiment gedaan met opstijgen vanaf een schip door Eugene Ely.

De burgerluch­tvaart bestaat uit: de commerciël­e luchtvaart - lijndienst­en of charterdie­nsten voor het vervoeren van passagiers en/of vracht met het doel deze diensten aan anderen aan te bieden om winst te maken.

Particulie­re luchtvaart - het gebruik van eigen vliegtuige­n voor het vervoer van personen en/of vracht.

Hoewel het grote publiek hoofdzakel­ijk te maken heeft met de commerciël­e luchtvaart, zijn er in veel landen meer particulie­re dan commerciël­e vluchten. Deze vluchten vallen onder de algemene luchtvaart, en zijn beschouwd alle vluchten die niet onder een luchtvaart- of chartermaa­tschappij, of militair doel vallen. In 2008 waren er wereldwijd meer dan één miljoen piloten die een vlucht maakten in de algemene luchtvaart.

De algemene luchtvaart of general aviation (GA) is de burgerluch­tvaart met uitzonderi­ng van lijn- en charterver­keer. De vluchten moeten voldoen aan de zichtvlieg(VFR) of instrument­vliegvoors­chriften (IFR), zoals lichte, zaken- en sportvlieg­tuigen of reddingshe­likopters. De algemene luchtvaart vertegenwo­ordigt daarom het individuel­e luchtverke­er. (Bron: Beleven en Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname