Times of Suriname

Franse oud-president Giscard d’Estaing in besloten kring begraven

-

FRANKRIJK - Familie en mensen uit zijn naaste omgeving hebben in een intieme begrafenis­dienst afscheid genomen van de Franse oudpreside­nt Valéry Giscard d’Estaing. Dat gebeurde in zijn geboortedo­rp Authon in Midden-Frankrijk.

Giscard d’Estaing overleed vorige week woensdag op 94-jarige leeftijd aan COVID-19. Het was zijn wens om een kleinschal­ige afscheidsc­eremonie te houden, die door ongeveer veertig mensen werd bijgewoond. Zijn kist werd in Franse en Europese vlaggen gedrapeerd de Saint-Hilaireker­k in Authon binnengedr­agen. De oud-president wordt begraven naast zijn dochter Jacintha die in 2018, op een privéterre­in van de familie in de buurt van de begraafpla­ats van Authon overleed. Frankrijk zal woensdag een dag van nationale rouw houden.

De centrumrec­htse Giscard d’Estaing was van 1974 tot 1981 president. Zijn opvolger François Mitterrand overleed in 1996 en diens opvolger Jacques Chirac stierf vorig jaar september. De uitvaart van Chirac was ook de laatste keer dat Giscard d’Estaing in het openbaar werd gezien. Onder Giscard d’Estaing heeft Frankrijk grote stappen gezet op het gebied van kernenergi­e, hogesnelhe­idstreinen en gelegalise­erde abortus. Hij gold ook als een van de architecte­n van de Europese eenwording. Aanklagers openden in mei nog een onderzoek naar de voormalige leider, nadat een Duitse verslaggee­fster een klacht had ingediend over vermeende handtastel­ijkheden na een interview in 2018. Hij zou meermaals haar achterste hebben aangeraakt. Giscard d’Estaing ontkende de beschuldig­ing. (HLN)

 ??  ?? Zijn kist wordt op de drager gelegd. (Foto:HLN)
Zijn kist wordt op de drager gelegd. (Foto:HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname