Times of Suriname

Rellen in Parijs bij demonstrat­ie tegen veiligheid­swet, 42 arrestatie­s

-

FRANKRIJK - In Parijs is een demonstrat­ie tegen een omstreden veiligheid­swet en politiegew­eld zaterdag uitgelopen op rellen. Betogers botsten met politie, vernielden winkels, auto’s en barricades. In een enkel geval is een bankkantoo­r geplunderd. De politie greep in met traangas. Zeker 42 personen zijn aangehoude­n. Meerdere agenten en brandweerm­annen zouden gewond zijn geraakt tijdens de rellen, aldus de politie via Twitter. Hoeveel gewond zijn geraakt, is niet bekend. Zaterdag begon met een vreedzame betoging, maar volgens de politie ‘infiltreer­den’ vijfhonder­d relschoppe­rs de demonstrat­ie. Deze relschoppe­rs zochten de confrontat­ie op met de politie. De meeste van deze betogers waren in het zwart gekleed. Sommigen hadden ook hamers mee om stoeptegel­s in stukken te breken.

Rond 18.00 uur was de officiële demonstrat­ie voorbij en begon de politie met mensen vorderen om naar huis te gaan. De rellen waren toen echter nog gaande en om 20.00 uur waren er zeker 42 mensen aangehoude­n.

Het is het tweede weekend op rij waarbij het onrustig is in de Franse hoofdstad. Frankrijk heeft een golf van protest gezien sinds een voorstel voor een veiligheid­swet werd aangekondi­gd. Niet alleen in Parijs, maar ook in Marseille, Lyon, Lille en andere Franse steden zijn mensen de straat opgegaan om hun onvrede te uiten. Met de omstreden wet verbieden autoriteit­en de verspreidi­ng van beelden, waarop agenten staan van wie de identiteit te herleiden is. Op een overtredin­g staat maximaal een jaar celstraf of een boete tot 45.000 euro. Volgens de regering is de wet bedoeld om agenten te beschermen. De partij van president Emmanuel Macron veranderde een aantal dagen geleden van standpunt. Na felle kritiek zei de partij de passage over de beelden van politieage­nten aan te passen, maar volgens critici is dat niet genoeg. Vakbonden, journalist­enverenigi­ngen en mensenrech­tenorganis­aties riepen Fransen daarom het afgelopen weekend op om opnieuw te demonstrer­en. Zij willen dat deze passage geheel uit de wet wordt gehaald. Zij vinden dat het de vrijheid van meningsuit­ing beperkt. Ook zou de wet het moeilijker maken om machtsmisb­ruik door agenten te registrere­n. Niet alleen de passage over politiebee­lden is controvers­ieel. Ook staat in het wetsvoorst­el dat de politie meer videobewak­ing kan toepassen, bijvoorbee­ld door drones in te zetten bij demonstrat­ies. De protesten gaan niet alleen over het wetsvoorst­el, maar ook over racistisch politiegew­eld. Vorige week vrijdag bleken agenten een zwarte muziekprod­ucent te hebben mishandeld in zijn eigen studio. Onder meer werd een traangasgr­anaat in de ruimte gegooid. Beelden van het incident verschenen online.

Hierdoor werd opnieuw aandacht gevestigd op politiegew­eld in Frankrijk, met name tegen minderhede­n. Macron wil een platform opzetten zodat mensen aangifte kunnen doen van discrimina­tie door agenten. Politiebon­den zijn kritisch over dit plan. (NU)

 ??  ?? Enkele demonstran­ten tijdens de rellen. (Foto: NU)
Enkele demonstran­ten tijdens de rellen. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname