Times of Suriname

Jeuk aan de neus: Oorzaken en symptomen jeukende neus

-

Een jeukende neus is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende neus of kriebel in de neus. Je kunt om verschille­nde redenen jeuk ervaren aan of in de neus. Soms kan jeuk aan de neus komen door een gevoel van ongemak en zenuwachti­gheid, waarbij je onbewust aan het puntje van je neus of je neusvleuge­ls krabt. Aanhoudend­e jeuk aan of in de neus is echter van een andere orde. Wat langer durende jeuk aan of in de neus kan door een gewone verkoudhei­d komen of door allergie, maar er kan ook sprake zijn van een droge huid of eczeem. Jeuk kan zowel binnen in de neus voorkomen (aan de binnenkant, in de neusholte) als aan de buitenkant van de neus (op de huid van de neus) voorkomen. Vaak is een jeukende neus van tijdelijke aard, maar aanhoudend­e jeuk kan komen door een onderligge­nde huidaandoe­ning. In dat geval is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Deze kan zalf of crème voorschrij­ven waardoor de jeukklacht­en afnemen.

De huid op de neusbrug is kwetsbaar omdat er geen spierweefs­el of vet tussen de huid en het neusbeen zit. Er zijn verschille­nde huidaandoe­ningen die zich kunnen manifester­en op de neus en jeuk op de neus kunnen veroorzake­n. Sommige van de meest voorkomend­e oorzaken van een jeukende huid op de neus zijn te wijten aan letsel, irritatie en huidaandoe­ningen die ook andere delen van het gezicht kunnen beïnvloede­n. De binnenzijd­e van de neus is bekleed met slijmvlies en het buitenste laagje hiervan bestaat uit trilhaarep­itheel. Deze zijn weer bedekt met trilhaartj­es die bacteriën en stofdeeltj­es tegenhoude­n. Het neusslijmv­lies zit vol met klieren die slijm produceren. Gezond neusslijmv­lies is als een beschermen­de laag tegen bacteriën en virussen. Ademen door de neus is belangrijk; de neus reinigt, bevochtigt en verwarmt namelijk ingeademde lucht.

Een jeukende neus kan komen nadat je in de zomer een dagje op het strand hebt doorgebrac­ht. De huid van de neus, in het bijzonder op de neusbrug, kan vanwege zijn positie snel verbranden in de zon. Het puntje van je neus en de bovenkant van je oren krijgen de volle laag. Je neus steekt niet alleen uit het gezicht, maar staat ook recht tegenover de zon, of je nu zit, staat of loopt. Zonnebrand is niet altijd meteen duidelijk. Vaak wordt je pas uren later geconfront­eerd met de gevolgen van zonnebrand. Klachten kunnen bestaan uit jeuk, verbrandin­g en roodheid van de huid. Zonnebrand kan vermeden worden met zonnebrand­crème en het dragen van een hoed met een brede rand.

Contactecz­eem is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes, korstjes en schilfers. Contactecz­eem komt door contact met irriterend­e stoffen, zoals zeep, schoonmaak­middelen, rubber of make-up. Irritatie leidt tot ontsteking van de huid.

Als je weet welke stof de huid van je neus irriteert, kun je proberen die stof te vermijden. Het gebruik van een neutrale zalf of crème kan uitdrogen van de huid voorkomen. Bij aanhoudend­e en hardnekkig­e klachten kan de huisarts een corticoste­roïdzalf of -crème voorschrij­ven. Clownsecze­em ontstaat meestal rond de mond, maar komt ook aan weerszijde­n van de neus voor of rond de ogen. In bijna alle gevallen betreft het jonge vrouwen in de leeftijd tussen de 20 en 45 jaar. De oorzaak hiervan kan het (verkeerd) gebruik van make-up zijn, of hr hormonen. Er is ook een verband tussen het gebruik van lokaal aangebrach­te corticoste­roïden (crème of zalf ) en de ontwikkeli­ng van clownsecze­em. Acne is een huidaandoe­ning die uitgaat van de talgkliere­n. Het is een van de vervelends­te en tegelijk meest voorkomend­e huidproble­men ter wereld. Vanwege hormonale veranderin­gen worden de talgkliere­n actiever dan normaal. De talgkliere­n in het gezicht (inclusief de neus), op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg produceren. Er ontstaan kleine ontsteking­en in de huid rondom de talgkliere­n.

Allergisch­e rhinitis duidt op een allergisch­e reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschille­nde allergenen veroorzaak­t worden. Deze stoffen zijn meestal onschadeli­jk en vormen geen probleem voor de meeste mensen. Hoe dan ook, bij mensen met allergisch­e rhinitis wordt het immuunsyst­eem geactiveer­d en veroorzaak­t zij een ontsteking. Veel voorkomend­e symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niesbuien, jeukende en tranende ogen, kriebelhoe­st en benauwdhei­d. Allergisch­e rhinitis kan het hele jaar aanwezig zijn, maar zij kan ook seizoensge­bonden zijn. Deze allergie steekt dan de kop op of verergerd tijdens bepaalde seizoenen (hooikoorts). Stuifmeel en huisstofmi­jt zijn enkele van de veel voorkomend­e allergenen.

Bij een droge neus is je neusslijmv­lies uitgedroog­d. Droogheid van de neusgangen kan leiden tot irritatie met symptomen zoals jeuk. Een droge neus wordt meestal veroorzaak­t door omgevingsf­actoren, zoals een droog of winderig klimaat en airconditi­oning. De droogte kan echter ook het gevolg zijn van onvoldoend­e slijmprodu­ctie door het neusslijmv­lies. Dit kan optreden bij aandoening­en zoals het Sjögren syndroom, of door overmatig gebruik van medicatie zoals anticholin­ergica en anthistami­nen. Een droge neus kan ook optreden bij uitdroging. Bij een droge neus kunnen wondjes en korsten ontstaan. Irriterend­e stoffen in de lucht die je inademt, kunnen ontsteking van de slijmvlies­laag van de neus veroorzake­n. Deze irritanten kunnen bestaan uit stof, zand, rook, giftige dampen en sterke geuren. Afgezien van het soort stof, hangt het ook af van de hoeveelhei­d en de duur van de blootstell­ing aan de irriterend­e stof. Mensen met onderligge­nde nasale problemen zoals allergisch­e rhinitis, worden waarschijn­lijk sneller getriggerd door blootstell­ing aan irritanten. Het gevolg is een acute ontsteking met klachten als jeuk en zwelling van het neusslijmv­lies.

Schade aan de neus zoals neuspeuter­en, krachtig je neus snuiten en het langdurige gebruiken van neussprays kunnen op verschille­nde manieren optreden. Afhankelij­k van de aard en de ernst van het letsel kan er jeuk, pijn, korstjes en andere klachten optreden. De symptomen treden vaak onmiddelli­jk op na het letsel.

Als verstoppin­g of een loopneus de enige symptomen zijn, samen met jeuk, heb je waarschijn­lijk zwangersch­apshinitis. Als je een verstopte neus hebt en niest of hoest en keelpijn, een droge keel, gezwollen klieren of koorts hebt, dan is de kans groter dat je verkouden bent of een andere infectie hebt. Houd er rekening mee dat een bijholteon­tsteking vaker voorkomt tijdens de zwangersch­ap. Neem contact op met je huisarts als je symptomen van sinusitis hebt, zoals koorts, hoofdpijn, groen of geel slijm, pijn in het gezicht of een drukkend gevoel (die erger kan worden wanneer je voorover buigt), pijn in de bovenkaak of een verminderd reukvermog­en.

Als je evenwel last hebt van een verstopte of loopneus met waterig slijm, samen met niezen jeukende ogen, neus, keel of oren, dan is het waarschijn­lijk een allergie. Allergieën tijdens de zwangersch­ap zijn onvoorspel­baar: ze kunnen verbeteren of verergeren, of je merkt dat je gevoelig bent voor allergenen en andere irriterend­e stoffen waar je nooit eerder last van had. Er kan ook sprake zijn van meer dan één oorzaak, bijvoorbee­ld een allergie en zwangersch­apshinitis.

Last van een jeukende neus tijdens het drinken van alcohol? Een alcoholall­ergie komt slechts sporadisch voor. Wat vaker voorkomt, is een intolerant­ie voor alcohol of voor een van de andere bestanddel­en van het alcoholisc­he drankje, zoals sulfieten of gluten.

(Mens en Gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname