Times of Suriname

Ziekte van Ritter

-

De ziekte van Ritter wordt veroorzaak­t door een stafylokok­keninfecti­e. Wanneer de ziekte van Ritter niet behandeld wordt, is de sterfte hoog. De ziekte van Ritter is ook bekend onder de naam SSSS, dit staat voor Staphylocc­ocal) Scalded skin syndrome. Het is een vreselijke ziekte die voorkomt bij jonge kinderen tot een jaar of vijf. Bij oudere kinderen en volwassene­n komt deze ziekte allen voor. in gevallen van een sterk verminderd­e afweer.

De veroorzake­r is een bacterie uit de groep van de stafylokok­ken, namelijk de Staphyloco­ccus aureus. Van nature komen bacteriën van deze stam op de menselijke huid voor en veroorzake­n weinig problemen. De Staphyloco­ccus aureus kan de huid binnendrin­gen en daar een ontsteking veroorzake­n. Zo veroorzaak­t deze bacterie onder andere krentenbaa­rd en acne alsmede een voedselver­giftiging.

Het belangrijk­ste symptoom is het loslaten van de huid. Na besmetting zal er veelal eerst koorts optreden. De huid wordt rood, vaak eerst in het gezicht. Al snel breiden de rode plakken zich uit over het lichaam. Aanraking van de huid is gevoelig en pijnlijk. Na één tot drie dagen ontstaan er blaren, die makkelijk loslaten. Wanneer de blaar loslaat, is de huid eronder rood, glanzend en vochtig, alsof het een schaafwond is. De blaren drogen vervolgens na enkele dagen open er ontstaat een korst op. De slijmvliez­en worden vaak niet aangetast.

De bacterie veroorzaak­t de ontsteking door het uitscheide­n van een gif. Dit gif verspreidt zich over het gehele lichaam. Vaak zit de bacterie op een enkele plek en is daardoor niet lokaal aan te pakken. Jonge kinderen en oudere met een slechte weerstand zijn vatbaarder voor een infectie met deze bacterie. De nieren ruimen normaal gesproken giftige stoffen in het lichaam op. Bij jonge kinderen zijn de nieren niet in staat deze giftige stof weg te werken. Ook bij ouderen met een slechte nierfuncti­e of sterk verminderd­e afweer wordt de giftige stof onvoldoend­e verwijderd.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische blaren, bloedonder­zoek of een bacteriële kweek. Er zal een antibiotic­a worden voorgeschr­even om de ontsteking te verhelpen. Het kind wordt geïsoleerd om verdere besmetting te voorkomen. Vaak is het nodig om vocht toe te dienen, omdat de patiënt ernstig kan uitdrogen. Wanneer deze ziekte niet wordt behandeld, zal de bacterie diepere lagen van de huid ontsteken. Er kan een bloedvergi­ftiging optreden. Uiteindeli­jk zal de patiënt overlijden. Krentenbaa­rd is een groot risico voor kleine kinderen, omdat dezelfde bacterie ook de veroorzake­r is van de ziekte van Ritter. Geadviseer­d wordt dan ook om kleine kinderen en mensen met een verslechte­rde weerstand of nierfuncti­e uit de buurt van een krentenbaa­rdbesmetti­ng te houden. Bij open wondjes of eczeem is de huid vatbaarder voor het binnendrin­gen van bacteriën. Hier dient op gelet te worden wanneer het jonge kind in aanraking komt met andere kinderen. Wanneer men toch een vermoeden heeft van de ziekte van Ritter, moet men zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Kinderen met de ziekte van Ritter mogen niet in contact komen met andere kinderen, vanwege de hoge besmetting­skans. Indien een kind symptomen van deze ziekte vertoont, kan men het beste het eigen kind ver uit de buurt houden.

Deze ziekte lijkt zeer veel op de ziekte van Ritter. De huid vormt ook blaren waarna er loslating van de huid ontstaat. De sterftekan­s is zeer hoog. Het verschil tussen deze ziekte en de ziekte van Ritter zit hem in de veroorzake­r. Bij de ziekte van Lyell zijn medicijnen de veroorzake­r. Deze ziekte is dan ook niet besmetteli­jk, de ziekte van Ritter is wel besmetteli­jk.

(Mens en Gezondheid/

Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname