Times of Suriname

Syndroom van Sweet: Huidletsel­s met koorts

-

Het syndroom van Sweet is een zeldzame ziekte waarbij de patiënten, vooral vrouwen, kampen met pijnlijke huidletsel­s, die gepaard gaan met koorts en gewrichtsk­lachten. Ook de slijmvliez­en en ogen worden vaak getroffen. Daarnaast zijn er tal van bijkomende symptomen De aandoening komt tot stand door een infectie of ziekte, of door medicatieg­ebruik. De behandelin­g verloopt eenvoudig via medicatie. De symptomen verdwijnen kort na de behandelin­g, al komt de aandoening soms wel terug. R. Sweet, een Engelse huidarts, beschreef deze ziekte voor het eerst in de medische literatuur in 1964.

Sinds het beschrijve­n van de aandoening zijn enkele honderden patiënten beschreven in de medische literatuur. Vrouwen zijn vijftien keer vaker dan mannen getroffen. Zwangere vrouwen lopen hierbij een nog hoger risico. De piekincide­ntie is tussen de leeftijd van dertig tot vijftig jaar. Bij kinderen komt de ziekte ook voor, maar dit gaat dan vaker gepaard met infecties. Daarnaast hebben patiënten met leukemie een grotere kans om deze aandoening te krijgen. Tot slot komt de ziekte meer voor bij patiënten die onlangs hersteld zijn van een bovenste luchtwegin­fectie, zoals een verkoudhei­d (milde infectie met symptomen aan neus en keel). Het syndroom kent verder geen raciale voorliefde. De juiste oorzaak van het syndroom van Sweet is onbekend. Niet altijd gaat een ziekte gepaard met deze aandoening. Maar soms ontwikkelt een patiënt met bepaalde ziekten of infecties sneller het Sweetsyndr­oom. Dit geldt eveneens voor bepaalde medicijnen die de ziekte sneller tot stand brengen. Daarnaast zijn enkele andere risicofact­oren in verband gebracht met de aandoening. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen lokt de aandoening soms uit. Dit geldt voor sommige soorten antibiotic­a of corticoste­roïden, of voor een type geneesmidd­el dat de productie van witte bloedcelle­n stimuleert.

Andere risicofact­oren omvatten de langdurige blootstell­ing aan de schadelijk­e UVstralen van zonlicht en een zwak immuunsyst­eem. De patiënt vertoont acuut ontstane kleine rode bultjes op de armen, de benen, de nek, de dijen, de romp of het gezicht. De pijnlijke huidletsel­s groeien snel, soms klonteren ze samen in clusters. Ze zijn in grootte maximaal ongeveer 2,5 centimeter in diameter. Deze huidletsel­s houden dagen tot weken aan. Daarnaast kan de patiënt koorts krijgen.

(Mens en Gezondheid/

Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname