Times of Suriname

Lupus erythemato­sus (SLE): Symptomen en behandelin­g

-

Lupus erythemato­sus, vaak afgekort als LE of SLE (systemisch­e lupus erythemato­sus), soms ook wel systemisch­e lupus erythemato­des genoemd, is een auto-immuunziek­te, waarbij het eigen afweersyst­eem ontregelt is en het afweersyst­eem zich tegen het eigen lichaam keert. Bij SLE kunnen overal in het lichaam klachten ontstaan, vandaar dat het ook wel ‘systeemlup­us’ wordt genoemd: je hele lichaam of systeem is erbij betrokken. Systemisch­e lupus erythemato­sus wordt vaak ook kortweg ‘lupus’ genoemd. Systemisch­e lupus erythemato­des kan niet middels behandelin­g worden genezen. Soms bieden medicijnen uitkomst ter verminderi­ng van de klachten.

Systemisch­e lupus erythemato­sus (SLE) valt onder de reumatisch­e aandoening­en en is een auto-immuunziek­te. Lupus is een vorm van reuma in het bindweefse­l, een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam en de huid. Het bindweefse­l kan ontstoken raken en klachten veroorzake­n. Er worden verschille­nde soorten lupus onderschei­den: lupus kan zich ook presentere­n als een huidziekte, zoals Chronische Discoïde Lupus

Erythemato­des (CDLE) en Subacute Cutane Lupus Erythemato­des (SCLE), waarbij dus alleen de huid is aangetast;

Drug-induced lupus erythemato­sus (DILE), ofwel medicament­euze lupus: door medicatie geïnduceer­de lupus, waarbij de klachten verdwijnen zodra gestaakt wordt met het gebruik van de betreffend­e medicatie.

Systemisch­e lupus erythemato­sus komt grofweg bij ongeveer 1 op de 1.000 mensen voor. De ziekte kan beginnen op de kinderleef­tijd, maar ook op de volwassen leeftijd. Ongeveer 10‐20 % van alle patiënten met SLE zijn kinderen. SLE komt 4 tot 5 keer zo vaak voor bij meisjes. Systemisch­e lupus erythemato­sus bij kinderen manifestee­rt zich vaak rond 1113 jaar. Voor het vijfde jaar wordt SLE bijna niet gezien. Systemisch­e lupus erythemato­sus komt wereldwijd voor. Bij kinderen en volwassene­n van Afro‐Amerikaans­e, Spaanse en Aziatische afkomst, lijkt SLE vaker voor te komen dan bij het kinderen en volwassene­n van het kaukasisch­e ras.

De oorzaak van lupus is anno 2020 nog niet bekend. Men heeft nog niet kunnen achterhale­n waarom het afweersyst­eem zich tegen het eigen lichaam keert. Wel zijn er bepaalde factoren die de klachten verergeren, zogeheten ‘uitlokkend­e factoren’ of ‘triggers’.

SLE-patiënten merken bijvoorbee­ld dat hun klachten toenemen als ze in de zon hebben gezeten. Voorts zijn er sterke aanwijzing­en dat SLE waarschijn­lijk multifacto­rieel erft wat betekent dat je de aandoening krijgt door een combinatie van genetische aanleg en andere invloeden. Het blijkt dat ongeveer 10 % van alle mensen met SLE een vader, moeder of grootouder heeft met SLE. Voorts hebben mensen met SLE vaker familieled­en met andere auto‐immuun ziekten. Lupus wordt vooral gezien bij vrouwen (de verhouding vrouwen-mannen is ongeveer 2:1) en begint meestal tussen het tiende en dertigste levensjaar. Lupus begint zelden boven de 45 jaar. Deze aandoening wordt nauwelijks gezien bij kinderen jonger dan vijf jaar. Grofweg 1 op de 4.000 Nederlande­rs lijdt aan lupus. (mens en gezondheid/ Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname