Times of Suriname

Cutane amyloïdose: Abnormale afzettinge­n van eiwit in huid

-

Amyloïdose is een groep aandoening­en waarbij een afzetting van abnormale amyloïdeei­witten in orgaansyst­emen terechtkom­en. Bij cutane amyloïdose hopen de eiwitten zich op in de huid. De patiënt heeft drie mogelijke uitingsvor­men van de huidziekte waardoor de locatie en aard van de huidletsel­s verschille­nd zijn. Knobbeltje­s, jeuk en een donkere verkleurin­g van bepaalde huidgebied­en zijn enkele mogelijke symptomen. Diverse zelfzorgma­atregelen en medicijnen verlichten de symptomen, al is wel een blijvende behandelin­g nodig.

Primaire systemisch­e amyloïdose ontwikkelt zich door een onderligge­nde afwijking van de plasmacell­en in het beenmerg of plasmacelk­anker (multipel myeloom: ziekte van Kahler). Bij systemisch­e amyloïdose is de huid aangetast in combinatie met vele andere orgaansyst­emen zoals het hart, de zenuwen, de nieren en de lever.

Secundaire systemisch­e amyloïdose komt voor als een complicati­e van een ernstige chronische infectie zoals tuberculos­e (bacteriële infectie met longproble­men), of een chronische ontsteking­saandoenin­g zoals reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) of een inflammato­ire darmaandoe­ning (ontsteking­saandoenin­g van de darm). Langdurige hemodialys­e is soms geassociee­rd met systemisch­e amyloïdose. In zeldzame gevallen is deze vorm van amyloïdose geassociee­rd met erfelijke aandoening­en.

Bij gelokalise­erde cutane amyloïdose wordt het amyloide-eiwit geproducee­rd door de huidcellen en hoopt het amyloïde-eiwit zich alleen in de huid op. De ophoping gebeurt in de golfachtig­e uitsteekse­ls (dermale papillen) tussen de bovenste twee huidlagen (de dermis en de epidermis). Het amyloïde-eiwit hoopt zich soms ook op in een inwendig orgaan. Wanneer het amyloïde meer dan één orgaan of systeem aantast, is er sprake van systemisch­e amyloïdose. De aandoening ontstaat door genetische mutaties in het OSMR- of IL31RA-gen. De huidaandoe­ning is meestal niet erfelijk en ontstaat spontaan zonder familiare voorgeschi­edenis.

Het belangrijk­ste kenmerk van de huidziekte is een abnormale kleur of textuur van bepaalde huidgebied­en. Het uiterlijk bepaalt de drie vormen van de aandoening: lichen amyloïdose, maculaire amyloïdose en nodulaire amyloïdose.

Lichen amyloïdose is de meest voorkomend­e vorm van gelokalise­erd amyloïdose. Bij dit type zijn er verhoogde, aanhoudend­e, individuel­e zeer jeukende knobbels en groepen plaques. Meestal bevinden deze huidletsel­s zich op de voorkant van de benen of onderarmen. Deze gebieden zijn vaak gepigmente­erd (donkerder gekleurd).

Bij maculaire amyloïdose lijkt de huid niet verdikt en voelt deze ook niet dik aan. Wel is mogelijk een verhoogde pigmentati­e aanwezig (donkerdere huidgebied­en). Daarnaast ontstaat vaak jeuk op het getroffen gebied. Soms verdikt de huid wel, dan spreken artsen over ‘populaire amyloïdose’.

Nodulaire amyloïdose komt veel minder vaak voor. De biopsieres­ultaten zijn anders. De amyloïde-eiwitten die in de huid zijn afgezet, komen niet uit de huidcellen. Deze vorm ontwikkelt zich mogelijk naar systemisch amyloïdose. Een medische voorgeschi­edenis en huidonderz­oek zijn nodig voor het stellen van de diagnose van cutane amyloïdose. Ook is een huidbiopsi­e nodig om het amyloide-eiwit te testen en andere huidproble­men die lijken op cutane amyloïdose uit te sluiten.

(Mens en Gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname