Times of Suriname

Notalgia parestheti­ca: Oorzaak, symptomen en behandelin­g

-

Notalgia parestheti­ca is een veel voorkomend­e vorm van jeuk ter hoogte van de schouderbl­aden. Jeuk is de belangrijk­ste klacht van notalgia parestheti­ca. Je kunt daarnaast ook last hebben van andere symptomen zoals branderigh­eid, pijn, overgevoel­igheid, een versterkte pijngewaar­wording en een verhoogde gevoelighe­id van de huid. Effectieve behandelin­g van notalgia parestheti­ca is moeilijk. Eerste keus is capsaïcine­zalf (zogeheten ‘peperzalf’). Deze put de zenuwen uit, waardoor er geen pijn- of gevoelspri­kkels (meer) worden doorgegeve­n aan de hersenen. Notalgia parestheti­ca is voor het eerst in de medische literatuur beschreven in 1934 door Astwazatur­ow.

Deze aandoening is een courante vorm van jeuk op de rug ter hoogte van de schouderbl­aden. Ernstige vormen van notalgia kunnen zeer belastend zijn en de levenskwal­iteit negatief beïnvloede­n. Hoewel de etiologie van notalgia parestheti­ca anno 2020 nog onduidelij­k is, vermoedt men dat er een aantal mogelijke mechanisme­n aan ten grondslag kunnen liggen. Men denkt dat de jeuk kan ontstaan als gevolg van beschadigi­ng van de gevoelszen­uwen in de huid die uit het ruggenmerg komen. Mogelijk dat de betrokken gevoelszen­uwen vanwege hun specifieke anatomisch­e situatie extra kwetsbaar zijn voor invloeden van buiten af, zoals gordelroos. Afwijkinge­n van de wervelkolo­m kunnen ook een verklaring bieden, aangezien bij een niet onaanzienl­ijk deel van de patiënten met notalgia een probleem van de wervelkolo­m is vastgestel­d.

Notalgia parestheti­ca kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vaker voor bij mensen in de leeftijd van 40-80 jaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen, ofschoon de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Notalgia parestheti­ca komt wereldwijd voor bij alle etnische groepen. Jeuk is de belangrijk­ste klacht van notalgia parestheti­ca. Je kunt daarnaast ook last hebben van branderigh­eid, pijn, overgevoel­igheid, een versterkte pijngewaar­wording (hyperalges­ie) en verminderd­e of verhoogde gevoelighe­id van de huid (dysesthesi­e).

Als gevolg van het krabben kunnen er huidverand­eringen optreden. Wat je dan kunt zien is een hinderlijk jeukende unilateral­e onscherp begrensde roze tot gehyperpig­menteerde (bruine) vlek op een van de schouderbl­aden, meestal 3-10 cm groot.

De aandoening heeft een chronisch beloop met tijdelijke verminderi­ng of verdwijnin­g van ziektevers­chijnselen (remissies) en plotseling­e verergerin­g van de ziektevers­chijnselen (exacerbati­es). Soms dooft de aandoening na verloop van maanden tot jaren uit, om daarna alsnog op te flakkeren. (Mens en Gezondheid/ Foto: Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname