Times of Suriname

NDP buigt zich over aangifte bij pg tegen Bouterse

-

PARAMARIBO – De Nationale Democratis­che Partij (NDP) buigt zich over de aangifte die bij de pg tegen hun voorzitter Desi Bouterse is gedaan over uitspraken die hij op 1 december zou hebben gedaan in het partijcent­rum Ocer. “Wij hebben kennis hiervan genomen uit de media en weten intussen dat de president de pg heeft gevraagd om de zaak verder te onderzoeke­n. De juristen van de partij buigen zich nu over deze kwestie. De partij zal heel gauw uitkomen met een officiële verklaring hierover”, zegt partijwoor­dvoerder Ricardo Panka aan de krant.

In de aangifte die er is gedaan bij de pg en het verzoek van de president om een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van Bouterse, staat vermeld dat Bouterse in Ocer zou hebben gezegd dat er in het verleden wapens aan te pas zijn gekomen en dat Bouterse, Jules Wijdenbosc­h en Ramon Abrahams nu al te oud zijn daarvoor. “Hiermee bedoelde hij duidelijk dat zijn strijdmakk­ers al oud zijn geworden en dat de jongeren het wapengewel­d nu moeten toepassen. Uitspraken van Bouterse moeten daarom serieus genomen worden. Denk maar aan de geschieden­is van

Bouterse in de jaren 80 en de decembermo­orden”, staat in de aangifte vermeld.

NDP-woordvoerd­er Panka heeft als reactie hierop gezegd dat Bouterse ideologisc­he wapens en geen echte wapens bedoelde.

In het verzoek aan de pg wordt aangegeven, dat Bouterse zich schuldig maakt aan het schenden van artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht wegens opruiing en artikel 169 wegens het aanprijzen tot verstoring van de openbare orde. “Als de uitspraken waren gedaan door een doorsnee burger, dan zou het ook een strafbaar feit opleveren. Echter, als ze gedaan zijn door de voorzitter van een politieke partij en vooral iemand die een gevestigde negatieve imago heeft, dan zijn deze uitlatinge­n veel ernstiger en serieuzer dan normaliter al het geval is”, zegt de president in de brief naar de pg.

Ook wordt verder artikel 53 van de Grondwet genoemd waarin staat dat de Staat de bevoegdhei­d van de burgers om politieke organisati­es op te richten erkent, behoudens de beperkinge­n die uit het recht voortvloei­en. Politieke organisati­es moeten de nationale soevereini­teit en de democratie respectere­n. “Bouterse heeft feiten gepleegd in de hoedanighe­id van voorzitter van de NDP, zonder daarbij te letten op de beperkinge­n die voortvloei­en uit het recht. Hierdoor heeft hij blijk gegeven de democratie niet te respectere­n. Sterker nog: ‘hij heeft opgeroepen de democratie niet te respectere­n’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname