Times of Suriname

Adhin: Directeur deed aangifte uit wraak

-

PARAMARIBO - Voormalig vicepresid­ent, Ashwin Adhin, heeft gisteren tijdens zijn hoorzittin­g in het parlement gesteld dat de huidige directeur van het Kabinet van de Vicepresid­ent, Tania Muskiet, aangifte tegen hem heeft gedaan uit rancune. Hij zou haar namelijk ontheffen uit die functie. Vandaar dat zij de procureurg­eneraal voor hem inschakeld­e op verdenking van diefstal en vernieling van media-apparatuur op het kabinet.

Dit haalt de krant uit een schrifteli­jke verklaring van Adhin, die zegt onschuldig te zijn. In de verklaring staat dat directeur Tania Muskiet persoonlij­k door Adhin is aangetrokk­en en gedurende een jaar als waarnemend directeur heeft gefunction­eerd. Maar al gauw bleken er strubbelin­gen tussen haar en het personeel, waardoor Adhin haar wilde ontheffen. “Die ontheffing kon helaas niet, omdat zij al in de functie als waarnemend directeur had gediend en wetshalve noodzakeli­jkerwijs benoemd zou moeten worden, alvorens tot ontheffing overgegaan kon worden. Deze mededeling was haar ook al gedaan.

Intussen was de vervroegde regeringsw­isseling al een feit. Mijns inziens is de mevrouw in kwestie uit op wraak en rancune tegen onder andere mijn persoon, vanwege mijn oordeel omtrent haar functioner­en en mijn besluit haar te ontheffen. Haar houding en gedrag al geruime tijd tegenover het personeel, in het bijzonder het hoofd Technische Dienst de heer Ramkhelawa­n, de secretaris van de RvM mevrouw Ormskerk en het hoofd ICT de heer Dankerlui zijn belangrijk vast te houden in deze zaak. Vastgestel­d moet worden dat de aangifte wordt gedaan door mevrouw Muskiet zonder dat haar superieure­n daar kennis van dragen en, zoals later in mijn relaas zal blijken, dat die een compleet andere mening op na houden”, staat in de schrifteli­jke verklaring van Adhin.

Adhin zegt hetgeen de directeur heeft gedaan in strijd is met gemaakte afspraken tussen hem en de huidige vicepresid­ent, over het gebruik van goederen in de periode na de regeringsw­isseling. Volgens verklaring­en van de ex-vicepresid­ent zijn spullen als persoon aangekocht en hebben een waarde van SRD 150 duizend. “Het is billijk dat de ex-vicepresid­ent nog gebruik kan maken van goederen, alsook manschappe­n, totdat alles goed is uitgezocht en terecht is bij de eigenaren. Dit soort afspraken in transitiep­erioden zijn gebruikeli­jk en vanzelfspr­ekend, zeker in dit geval, gezien de vervroegde regeringsw­isseling van bijkans één maand eerder dan gepland”, haalt de voormalig regeringsl­eider aan.

Ten aanzien van apparatuur van de afdeling Communicat­ie dat er niet zou zijn na een inventaris­atie, zegt Adhin dat het zeldzaam is dat er inventaris­aties worden opgemaakt van spullen op het kabinet of ministerie­s. “Er zou bij navraag bij de Technische Dienst en of ruggespraa­k met het secretaria­at van de RvM, in deze mevrouw Ormskerk, zeker boven water gekomen moeten zijn, welke spullen al waren afgeschrev­en en verplaatst. Dit heeft de directeur duidelijk nagelaten te doen. Eerdergeno­emde mevrouw Muskiet heeft kennelijk opzettelij­k nagelaten de interne structuren te consultere­n en rauwelijks de aangifte te doen”, aldus Ahin.

“Nadat de huidige president publiekeli­jk een oproep had gedaan om de goederen die ontbraken, om deze terug te bezorgen om te voorkomen dat de politie hiermee zou worden belast, zijn enkele apparaten en meubilair terugbezor­gd op het Kabinet van de Vicepresid­ent. Deze werden terugbezor­gd door zekere Ramkhelawa­n...

Dit is misleidend en onwaar. In mijn proces-verbaal is duidelijk aangegeven dat, alhoewel er spullen terugbezor­gd zullen zijn door personeel in de periode na de regeringsw­isseling, is er pas na afstemming tussen de ex-vp en de huidige vp betreffend­e een schenking van spullen aan het Doveninsti­tuut, de spullen afgeschrev­en per memo van 8 juli 2020, zijn teruggesch­onken met het doel, om deze verder te doen toekomen aan het Doveninsti­tuut.

Deze set aan afgeschrev­en spullen ten behoeve van schenking, behoorden aldus niet meer aan de Staat toe, maar zijn wederom geschonken aan de Staat. De beweegrede­n van de weder-schenking van deze specifieke goederen aan de huidige vp is aldus niet vanwege de oproep van de president, maar vanwege het feit dat: de schenking aan het Doveninsti­tuut nog niet had kunnen plaatsvind­en door de hals-over-kop één maand vervroegde regeringsw­isseling; 2 het nog niet in plaats hebben van optimale beveiligin­g van het pand aan de Nassylaan voor de spullen waarbij zowel de spullen als het pand beschikbaa­r gemaakt diende te worden voor het Doveninsti­tuut; 3 en het feit dat op een gegeven moment de huur van het pand werd opgezegd door het Kabinet van de Vicepresid­ent, waarvan de reden nog onduidelij­k is. Al het bovenstaan­de heeft mij genoopt de huidige vp te contacten, zodat hij de apparatuur in ontvangst kon nemen, om zelf als nieuwe vp de schenking te doen aan het Doveninsti­tuut, liefst met een pand zoals dat in de eerste plaats de wens was van het instituut”, aldus een deel uit de schrifteli­jke verklaring van Adhin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname