Times of Suriname

Luchtvaart­overeenkom­st Suriname en Guyana beklonken

-

PARAMARIBO - Minister Albert Jubitana van Transport, Communicat­ie en Toerisme en zijn collega-minister van Guyana, Juan Edghill, hebben maandag hun handtekeni­ngen geplaatst onder de bilaterale Open Skies-luchtvaart­overeenkom­st (Air Sevice Agreement, ASA) tussen Suriname en Guyana. Beide landen erkennen middels deze de 26 artikels tellende overeenkom­st en wederzijds voordeel in de luchtvaart­samenwerki­ng.

Het directoraa­t Volkscommu­nicatie zegt dat volgens minister Jubitana deze overeenkom­st Suriname mogelijkhe­den biedt voor uitbreidin­g van het routenetwe­rk. Minister Edghill noemt deze overeenkom­st een historisch feit. Te meer daar het ook getekend is op de Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart. De overeenkom­st legt geen restrictie­s met betrekking tot de frequentie­s, capaciteit van luchtverke­ersdienste­n tussen beide landen.

“Vooral passagiers- en cargovluch­ten van en naar Suriname via Guyana zullen verder toenemen. Ook Guyana zal profijt hieruit halen”, geeft de bewindsman aan. Guyana heeft namelijk geen rechtstree­kse vluchten naar de Europese Unie. Tijdens de bilaterale gesprekken in Paramaribo tussen president Chandrikap­ersad Santokhi en zijn Guyanese ambtsgenoo­t Irfaan Ali, rond de viering van 45 jaar staatkundi­g onafhankel­ijkheid van Suriname, is de toezegging gedaan door beide staatshoof­den voor intensieve­re en structurel­e luchtverke­er tussen beide landen. Het traject om te komen tot de overeenkom­st moest met voortvaren­dheid worden opgepakt. Volgens minister Jubitana was in de jarenlange bilaterale relatie tussen beide landen nimmer sprake van een luchtvaart­overeenkom­st. Alles gebeurde op basis van goodwill tussen beide landen. Met deze overeenkom­st heeft de luchtvaart tussen beide landen nu een rechtsvorm.

“Het voorwerk om te komen tot dit moment is in 2019 gedaan. Het plan is verder opgepakt na bilaterale gesprekken tussen beide staatshoof­den. De technische deskundige­n uit de luchtvaart­sector van zowel Guyana en Suriname hebben dit verder gefinalise­erd. Het Ministerie van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng heeft hierin ook een belangrijk­e rol vervuld”, zegt Jubitana.

Beide landen zijn partij van de nieuwe Caricom Multirater­al Air Service Agreement. Deze luchtvaart­overeenkom­st tussen Suriname en Guyana ontleent ook rechten uit dit verdrag. Met de onderteken­ing van deze luchtvaart­overeenkom­st is de weg nu vrij voor het Surinaamse parlement om de overeenkom­st te verheffen tot een verdrag, waarna deze in werking moet treden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname