Times of Suriname

Minister ROS brengt drinkwater voor geboortedo­rp

-

BOSLANTI - Op Kinderdag zijn de bewoners van het dorp Boslanti in het Matawaigeb­ied verrast met oppervlakt­ewaterzuiv­eringsinst­allatie, die ervoor zal zorgen dat deze gemeenscha­p in het Boven-Saramaccag­ebied nu over schoon en veilig drinkwater beschikt.

Zaterdag heeft minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeli­ng en Sport (ROS) de installati­e in gebruik genomen. Zij heeft samen met minister David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) en districtsc­ommissaris (dc) Walter Bonjaski het dorp een beleefdhei­dsbezoek gebracht. “Anno 2020 mag schoon drinkwater uit de kraan geen luxe meer zijn voor onze Surinamers. Als regering hebben wij de plicht om ervoor te zorgen dat alle landgenote­n kunnen genieten van de nutsvoorzi­eningen”, aldus minister Emanuël.

Volgens de ROS-minister is er sprake van ontwikkeli­ng op het regionale vlak. “Ik kan u aangeven, dat ik zelf van het dorp afkomstig ben. Na dya mi kumbatitei beri.” Het risico dat het water van de rivier vervuild kan zijn door de goudwinnin­gactivitei­ten is ook aanwezig, dus het is echt wel belangrijk dat we gezond en schoon drinkwater naar de mensen toe brengen. “Ik kreeg altijd een onprettig gevoel wanneer er geen schoon drinkwater uit de kraan kwam. Vandaag behoort dit tot het verleden. Gaat u zorgvuldig ermee om, zodat u altijd schoon drinkwater in uw huis kan hebben.”

Dit project is gefinancie­rd uit middelen van de Belgische overheid, die inkomt met ruim zevenhonde­rdduizend euro om vijf waterzuive­ringssyste­men te installere­n. “Het project is uitgevoerd door het Belgische bedrijf Bosaq dat een adequate installati­e voor de watervoorz­iening heeft opgezet”, meldt NH. De kosten voor onderhoud, distributi­e en randvoorzi­eningen zijn voor de Surinaamse overheid. Indien dit model goed wordt bevonden, zal de regering meer van zulke systemen laten installere­n.

Voor de gemeenscha­p van het dorp was er sprake van een heugelijk moment, gezien het feit dat zij decennia lang veilig en schoon drinkwater hebben moeten ontberen. Minister Abiamofo benadrukt dat het geïnstalle­erde systeem ook de capaciteit heeft om de omliggende dorpen van drinkwater te voorzien. Dat NH het waterleidi­ngnetwerk zal aanleggen, zodat de overige leefgemeen­schappen eveneens kunnen beschikken over schoon en veilig drinkwater is toekomstmu­ziek.

De NH-topman geeft verder aan, dat de formulerin­g van het beleid op het gebied van water op basis van de committeri­ng van sustainabl­e developmen­t goal 6 van de United Nations geschiedt. Uit hoofde hiervan streeft de regering ernaar dat iedere Surinamer toegang zal hebben tot schoon en veilig drinkwater.

 ??  ?? De ministers David Abiamofo en Gracia Emanuël genieten van een cup water na de ingebruikn­ame van de drinkwater­installati­e.
De ministers David Abiamofo en Gracia Emanuël genieten van een cup water na de ingebruikn­ame van de drinkwater­installati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname