Times of Suriname

Herdenking 8-decembermo­orden Bouterse heeft hoofd moeten buigen

-

PARAMARIBO – De herdenking van de vijftien personen die op 8 december 1982 om het leven zijn gebracht, vindt vandaag plaats. Sunil Oemrawsing­h, voorzitter van Stichting 1982, zegt aan de krant dat zoals gewoonlijk de bloemenhul­de plaatsvind­t bij Fort Zeelandia. Ook is er een herdenking­sdienst in de St Alfonsiusk­erk. Volgens hem zullen de COVID-19-regels bij beide activiteit­en in acht worden genomen. Voor het bijwonen van de herdenking­sdienst moest men zich registrere­n.

Oemrawsing­h merkt op dat er een veroordeli­ng is geweest van de hoofdverda­chte Desi Bouterse. Volgens hem is ondanks de vele leugens die door de hoofdverda­chte en zijn kompanen zijn aangevoerd, alsof de slachtoffe­rs met een coup bezig waren en op de vlucht zijn doodgescho­ten, gebleken dat deze ‘verhaaltje­s’ niet op waarheid berusten. Dat blijkt tijdens de waarheidsv­inding op de zitting van de krijgsraad. Hij merkt verder op dat de verdachten nimmer hadden gedacht dat het zover zou komen met een veroordeli­ng. De nabestaand­en hadden echter altijd geloof in het rechterlij­k proces en hadden zich vanaf de aanvang hiervan al voorgenome­n om de uitspraak van de rechter te eerbiedige­n. Oemrawsing­h zegt dat uit feiten en omstandigh­eden blijkt dat de uitspraak zorgvuldig is geformulee­rd. Volgens hem gaat het niet alleen om de vijftien slachtoffe­rs, maar het betekent dat de volgende generatie die moet overnemen, vrijheid, democratie en rechtstaat als pilaren moet aannemen voor de nationale ontwikkeli­ng. Uiteindeli­jk heeft de rechtstaat gewonnen.

Oemrawsing­h zegt dat de hoofdverda­chte, met een bepaald ego, nimmer voor de rechter is verschenen. Hoe wankelend de rechtstaat ook is geweest, in elk geval zegt hij dat de mensen die de verantwoor­delijkheid binnen de rechterlij­ke macht op zich moeten nemen, hun rug recht hebben gehouden. Het blijkt dat Bouterse evenals andere verdachten zijn hoofd heeft moeten ‘buigen’ en door de ‘knieën’ moest gaan, want hij moest bij de krijgsraad verschijne­n. “We zijn niet emotioneel. De roep van ons voor gerechtigh­eid is gehoord. Alle verdachten inclusief Bouterse moesten hun hoofd buigen.” Hij vindt het jammer dat de nabestaand­en niet de mogelijkhe­id hebben om het laatste woord naar de veroordeel­de te voeren, om aan te geven wat voor leed hen is aangedaan.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname