Times of Suriname

Kabinet steunt ‘flitsuitze­tting’ krakers

-

DEN HAAG - Het sneller uitzetten van krakers kan rekenen op steun van het kabinet. Nu kunnen ze door het aanspannen van een rechtszaak tot wel acht weken in de hun toegeëigen­de woning vertoeven. VVD en CDA willen daar met een initiatief­wet drie dagen van maken. Het voorstel werd maandag behandeld in de Tweede Kamer. De strekking kan volgens minister Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid) rekenen op steun. “Het kabinet hecht er waarde aan dat een onrechtmat­ige situatie wordt bestraft, wat dat betreft steun voor de mogelijkhe­id om dat te versnellen.” De CDAbewinds­man laat het definitiev­e oordeel volgende week aan de Tweede Kamer.

Regeringsp­artijen VVD en CDA komen met het voorstel omdat het kraakverbo­d in praktijk met voeten wordt getreden. Vooral in Amsterdam trekken krakers van pand naar pand omdat er regelmatig pas na vijf tot acht weken wordt gehandhaaf­d. Zo lieten de krakende migranten van We Are Here in de hoofdstad een spoor van vernieling achter. Daar kregen ze ook de tijd voor.

Onaanvaard­baar, vindt Tweede Kamerlid Van Toorenburg (CDA). “Het is een misdrijf. Gaandeweg is het systeem omgevormd tot een heel cynisch systeem, waarin het OM zegt: ga in de tussentijd maar naar de rechter, dan doen we niks.” Van Toorenburg wil dan ‘een fout systeem’ herstellen met het wetsvoorst­el. “Er zijn zelfs bestuurder­s in dit land die tegen eigenaren van panden durven te zeggen dat ze maar geen aangifte moeten doen. We hebben een totale faciliteri­ng van kraken opgezet.” SP is geen voorstande­r van het voorstel. De socialiste­n richten zich liever op het tekort aan woningen en denken dat de tijdwinst die de nieuwe wet beoogt als het gaat om handhaven nihil is. GL-Kamerlid Smeulders is evenmin enthousias­t. Hij vreest dat de politie en de rechtspraa­k met extra werk worden geconfront­eerd. Hij denkt bovendien dat het voorstel voortvloei­t uit ‘rancune’ richting Amsterdam, waar zijn partijgeno­ot Halsema burgemeest­er is. Juist in Amsterdam trekken krakers regelmatig van pand naar pand door late handhaving. De VVD en CDA steunen het voorstel van hun partijgeno­ten Koerhuis en Van Toorenburg uiteraard wel. Volgens VVD-Kamerlid Van Wijngaarde­n moet kraken niet worden geromantis­eerd. “Ze luisteren niet de hele dag naar John Lennon met een wierooksto­kje; het recht op eigendom is keihard in het geding.” Ook de PVV en SGP lieten zich positief uit over het voorstel.

Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer erover.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een krakerspan­d. (Foto: De Telegraaf)
Een krakerspan­d. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname