Times of Suriname

Omgebracht­e babytweeli­ng in 2003 gevonden in vuilnisbak: DNA op sigaret leidt tot arrestatie van moeder die stiekem beviel

-

VS - Zeventien jaar na de vondst van de lichaampje­s van een pasgeboren jongenstwe­eling in Chicago hebben de speurders een doorbraak gerealisee­rd. Aan de hand van DNA op een sigaretten­peuk is de identiteit van de moeder achterhaal­d. De 41-jarige vrouw is opgepakt en aangeklaag­d voor dubbele moord.

Een medewerkst­er van de vuilophali­ngsdienst deed destijds op 6 juni 2003 de lugubure ontdekking, toen ze enkele afvalbakke­n uit een steeg had geledigd in de vuilniswag­en. Een autopsie bracht aan het licht dat de baby’s levend ter wereld zijn gekomen maar door verstikkin­g stierven. Ondanks grote politie-inzet kwam er geen arrestatie.

De zaak dreigde definitief een coldcase te worden, totdat in 2018 het onderzoek herbegon. De speurders gebruikten de nieuwste opsporings­technieken op DNA-sporen vanop het plaats delict. Deze werden vergeleken met de genetische informatie in een stamboomda­tabase. Deze techniek leidde eerder al tot de arrestatie en veroordeli­ng van de beruchte Golden State Killer. Speurders achterhaal­den de identiteit van de vrouw die de tweeling in 2003 ter wereld bracht. Antoinette Briley bleek in Holland in de staat Michigan te wonen.

Rechercheu­rs reisden af naar haar woonplaats. Ze zagen de vrouw roken waarna ze haar peuk wegsmeet. De agenten namen het stukje sigaret mee. Op het peukje zat genoeg DNA om uitsluitse­l te bieden. Het DNA ‘matchte’ met dit van het plaats delict. Briley bevond zich donderdag op het grondgebie­d van Illinois. Agenten pakten haar bij een wegcontrol­e op. Ze is zaterdag aangeklaag­d voor dubbele moord en zit in voorarrest.

Volgens The ChicagoSun­Times heeft de vrouw toegegeven dat ze zeventien jaar geleden hevige maagproble­men voelde, in het huis van haar grootvader een bad nam en daar stiekem de tweeling ter wereld zette. Ze kuiste de boel op en zette de babytjes in een sportzak. Het was volgens haar de bedoeling om hen naar het ziekenhuis te brengen. Onderweg daarnaarto­e veranderde ze haar plan en dumpte de kindjes in een vuilnisbak. Wie de vader van de tweeling was, is niet bekend.

De vrouw heeft een 12-jarige dochter en werkt in een assemblage­fabriek. Ze verschijnt dinsdag opnieuw voor de rechter die zich moet buigen over een eventuele vrijlating op borgtocht.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname