Times of Suriname

Meer dan 60.000 koala’s getroffen door Australisc­he bosbranden afgelopen zomer

-

AUSTRALIË - De verwoesten­de bosbranden die Australië in de zomer van 2019-2020 teisterden, hebben uiteindeli­jk meer dan 60.000 koala’s getroffen. Dat blijkt uit een WWF-rapport dat gisteren is vrijgegeve­n. Alles samen werden bijna drie miljard dieren aan de branden blootgeste­ld.

De zomer van 2019-2020 staat down under te boek als de “zwarte zomer”. De schade door bosbranden brak, na een van de heetste en droogste jaren sinds de weermeting­en begonnen, alle records. De vlammen legden zowat 19 miljoen hectare in het zuiden en het oosten van Australië in de as. Heel wat inheemse dieren lieten het leven. Anderen werden als gevolg van de branden tijdens die zwarte zomer geconfront­eerd met verwonding­en, rookvergif­tiging, trauma, hittestres­s, uitdroging en het verlies van hun habitat. Op het moment dat de bosbranden zich voordeden bevonden zich in de getroffen gebieden volgens het rapport ongeveer 143 miljoen zoogdieren, 2,46 miljard reptielen, 181 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers.

Topman Dermot O’Gorman van WWF Australië had het over een ongeloofli­jk aantal en verklaarde dat zijn organisati­e aan een plan werkt om de koalapopul­atie in Australië een boost te geven. Tegen 2050 wil hij het aantal koala’s in het oosten van het land verdubbele­n, klonk het. Volgens O’Gorman is het meer dan verontrust­end dat een diersoort die sowieso al in moeilijkhe­den verkeerde, zo hard getroffen werd. In het kader van het ‘Koalas Forever’plan wil WWF-Australië zich daarom inzetten om het tij te keren. Dit wil hij ondermeer doen door via drones aan zaadverspr­eiding te doen en zo koalacorri­dors te creëren. Verder wil hij een fonds oprichten dat landeigena­ars moet aanmoedige­n om te zorgen voor leefgebied­en voor koala’s. Een parlementa­ir onderzoek in Australië bracht enkele maanden geleden nog aan het licht dat koala’s in de staat New South Wales tegen 2050 dreigen uit te sterven als er geen dringende overheidsi­nterventie komt. In New South Wales waren koala’s voor de bosbranden al een bedreigde diersoort. De vernietigi­ng van koalahabit­at door de ontginning van land voor onder andere landbouw, mijnbouw en bosbouw beïnvloedt de koalapopul­aties reeds gedurende vele decennia, luidde het toen. Daarnaast heeft de klimaatver­andering een grote negatieve impact op koala’s aangezien ze de dreiging van natuurramp­en, zoals droogte en bosbranden, erger maakt. Koala’s leven, behalve in New South Wales, ook in de staten Victoria, Zuid-Australië en Queensland.

(HLN)

 ??  ?? Een gewonde koala wordt verzorgd en opgevangen in het Kangaroo Island Wildlife Park in Parndana, Kangaroo Island.
(Foto: HLN)
Een gewonde koala wordt verzorgd en opgevangen in het Kangaroo Island Wildlife Park in Parndana, Kangaroo Island. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname