Times of Suriname

Roemeense sociaaldem­ocraten op winst, maar waarschijn­lijk niet in regering

-

ROEMENIË - De sociaaldem­ocratische PSD is op weg de verkiezing­en in Roemenië te winnen, maar komt waarschijn­lijk niet in de regering. President Klaus Iohannis heeft gezegd dat hij de huidige premier, de liberaal Ludovic Orban, zal vragen een centrum-rechts kabinet te vormen. President Iohannis wil dat het nieuwe kabinet het begrotings­tekort terugdring­t en het vertrouwen van buitenland­se investeerd­ers in Roemenië herstelt. De PSD keerde zich in de verkiezing­scampagne tegen bezuinigin­gen op de overheidsu­itgaven.

Iohannis won vorig jaar de presidents­verkiezing­en met de belofte dat hij een eind zou maken aan de jaren van politieke chaos onder PSD-regeringen. De liberale premier Orban riep zich al tot winnaar uit, ook al waren de verschille­n te klein om de winnaar aan te wijzen. In de voorlopige uitslag blijft de PSD net onder de 30 procent van de stemmen. De Nationale Liberale Partij van Orban haalde 25 tot 26 procent, zijn vermoedeli­jke coalitiepa­rtner USR-Plus, een centrumpar­tij, 15 tot 16 procent. De verwachtin­g is dat nu een moeizame kabinetsfo­rmatie volgt, omdat de liberalen en de USR-plus zeker één andere partij nodig hebben.

Beide partijen hebben zich al uitgesprok­en voor een coalitie met de UDMR, die voor de Hongaarse minderheid in Roemenië opkomt. Onderhande­lingen met de PSD worden uitgeslote­n. De verwachtin­g is dat Brussel blij is met een nieuw kabinetOrb­an. Hij geldt als pro-EU. PSD-regeringen werden in het verleden bekritisee­rd, omdat ze de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht zouden hebben willen aantasten.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname