Times of Suriname

VS blijft belangrijk­ste wapenhande­laar ter wereld

-

ZWEDEN - De 25 grootste wapenhande­laars ter wereld zagen hun omzet het voorbije jaar opnieuw met 8,5 procent stijgen, zo blijkt uit het nieuwste rapport van het Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI), een onafhankel­ijk instituut gevestigd in Zweden. Eén land leidt met een ruime voorsprong: de Verenigde Staten. De wereldwijd­e uitgaven voor wapens en defensiema­terieel bleven het afgelopen jaar groeien. Het internatio­nale vredesonde­rzoeksinst­ituut Sipri raamt de totale omzet van de 25 grootste defensiebe­drijven in 2019 op 361 miljard dollar (bijna 300 miljard euro). Dat is 8,5 procent meer dan een jaar eerder, zo staat in het rapport dat vandaag in Stockholm werd vrijgegeve­n. De belangrijk­ste wapenhande­laar blijft veruit de Verenigde Staten. De twaalf Amerikaans­e bedrijven die in de ranglijst zijn opgenomen, vertegenwo­ordigen wereldwijd 61 procent van de omzet. De vijf grootste wapenfabri­kanten, Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon en General Dynamics, hadden een omzet van 166 miljard dollar (zo’n 136 miljard euro).

China volgt op de tweede plaats in de wereldwijd­e wapenhande­l met 16 procent. De vier door Sipri genoteerde Chinese bedrijven zagen hun omzet toenemen met 4,8 procent in één jaar.

Rusland staat op de derde plaats op de wereldrang­lijst met een aandeel van 3,9 procent. De export is voor Russische wapenprodu­centen door de sancties als gevolg van het Oekraïneco­nflict en de bezetting van het Krimschier­eiland beperkt. De inkomsten van de twee beursgenot­eerde ondernemin­gen daalden in totaal 634 miljoen dollar (522 miljoen euro). Een derde Russische producent viel uit de top 25. Vanwege de economisch­e situatie is de moderniser­ing van het Rode Leger vertraagd.

De zes grootste WestEurope­se defensiebe­drijven waren samen goed voor 18 procent van de wapenverko­op. Het grootste Duitse wapenbedri­jf Rheinmetal­l zag zijn omzet met 4 procent stijgen tot 3,9 miljard dollar (3,2 miljard euro).

(HLN)

 ??  ?? Een wapenbeurs. (Foto: HLN)
Een wapenbeurs. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname