Times of Suriname

Dit is de beste laptop tot 500 euro

-

AMSTERDAM - Elke twee maanden gaan we in samenwerki­ng met techsite Tweakers op zoek naar de beste laptops in drie verschille­nde prijssegme­nten. Dat bleek niet zo’n gemakkelij­ke klus, want de aanbieding­en van Black Friday en Cyber Monday zijn echt nét achter de rug. Als het goed is, zijn de prijzen van de laptops in deze guide na Black Friday niet veranderd en zijn de laptops bovendien goed verkrijgba­ar. In deze aflevering: de beste budgetlapt­op tot 500 euro.

De goedkoopst­e categorie in deze test is die van 500 euro. Voor dat geld zochten we een exemplaar met een snelle ssd en een mooi scherm dat aan de eisen van 2020 voldoet. We vonden de Aspire 5 van Acer.

De Aspire-serie bestaat bij Acer uit ‘gewone’ laptops, oftewel laptops voor normaal gebruik, die niet extra dun zijn of bedoeld voor het spelen van games. De goedkoopst­e modellen zijn de Aspire 1-laptops, gevolgd door de Aspire 3 en de Aspire 5 en 7. De Aspire 5 zit ondanks zijn lage prijs dus al best hoog in die reeks en dat zie je terug in de bouwkwalit­eit van de behuizing. De meeste laptops van 500 euro hebben een behuizing van plastic, maar bij de Aspire 5 is de achterkant van het scherm van aluminium gemaakt.

Dat biedt genoeg stevigheid en het trekt dan ook niet krom als je het scherm aan een van de hoeken probeert te openen. Over het openen van de laptop gesproken; dat wordt je niet makkelijk gemaakt. Acer heeft geen lipje of inkeping bij het scherm aangebrach­t, waardoor het een gepeuter wordt.

De rest van de behuizing is van plastic gemaakt en geeft een degelijke indruk. Het valt nauwelijks in te drukken, tenzij je er een hoeveelhei­d kracht op uitoefent die bij dagelijks gebruik niet zal voorkomen. De behuizing is verder uiteraard voorzien van een webcam, die boven het scherm is geplaatst. De resolutie bedraagt 1280x720 pixels en de beeldkwali­teit is niet overdonder­end, maar dat geldt voor vrijwel alle webcams. De luidspreke­rs zijn aan de onderkant gemonteerd en reflectere­n geluid dus via het oppervlak waarop de laptop staat. Op maximaal volume lijken de luidspreke­rtjes niet bijzonder veel volume te produceren, genoeg voor in een stille ruimte, maar waarschijn­lijk is de verstaanba­arheid slecht bij veel omgevingsg­eluid.

Het toetsenbor­d van de laptop zelf heeft geen achtergron­dverlichti­ng. Dat mag je voor dit geld ook niet verwachten. Het heeft ook vrij weinig ‘travel’, dus dit is geen ideale laptop voor gebruikers die een ‘diepe’ aanslag prettig vinden. De touchpad heeft een oppervlak van plastic en doet zijn werk naar behoren. De muisklik geeft een wat goedkoop gevoel, maar de laptop is ook goedkoop, dus daar liggen we niet wakker van.

We kijken ook naar de accuduur en op dat punt weet de Acer juist wel te verrassen. De accuduur bedraagt ruim tien uur in onze browsetest. Bij zwaardere belasting gaat hij wel omlaag, maar we halen alsnog een kleine vier uur en dat is geen gek resultaat voor een 500 euro kostende laptop.

De Aspire 5 is een laptop die veel waar voor zijn geld biedt. Je krijgt een computer met 8GB werkgeheug­en, een ssd van 256GB en een fullhd-IPS-scherm, voor 500 euro. Het werkgeheug­en kan eventueel uitgebreid worden en de ssd kan ook makkelijk worden vervangen. Het scherm had wat helderder gemogen, maar bij andere, gelijk geprijsde laptops zien we een vergelijkb­are maximale helderheid.

Opvallend aan de Aspire 5 is dat het van buiten een behoorlijk stevige laptop is, met een gedeelteli­jk aluminium behuizing, iets dat we niet bij veel laptops in deze prijscateg­orie tegenkomen. (AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname