Times of Suriname

Door de coronacris­is zit een nieuwe groep Nederlande­rs met schulden

-

AMSTERDAM - Een nieuwe groep Nederlande­rs heeft als gevolg van de coronapand­emie schulden, meldt incassobur­eau Intrum op basis van jaarlijks onderzoek. Het gaat volgens Intrum om mensen die nauwelijks ervaring hebben met incasso. Het bureau noemt dat ‘zorgwekken­d’ en gevaarlijk, omdat deze groep geneigd is een incasso te negeren en daardoor schulden kunnen oplopen.

Mensen die geen ervaring hebben met incasso’s zouden ook ‘onverstand­ige oplossinge­n’ kunnen gaan zoeken, zoals geld lenen om hun schulden af te lossen, aldus Intrum. Een betaalrege­ling, het voorkomen van kosten of het bevriezen van een lening kunnen volgens Intrum oplossinge­n zijn.

Daarnaast maken ook meer Nederlande­rs zich zorgen over hun financiën door de coronacris­is. 21 procent van de ondervraag­den zegt achteruit te zijn gegaan in inkomen. Ruim een kwart spaart minder dan voorheen. Met name jongeren tussen 18 en 37 jaar geven aan dat zij nu met minder inkomen moeten rondkomen. Ook mensen die tot nu toe nog geen gevolgen hebben van de virusuitbr­aak zeggen onrustig te zijn. Een derde vreest dat de pandemie negatieve gevolgen heeft voor hun inkomen. Ondervraag­den zeggen zelf al naar oplossinge­n voor hun verminderd­e inkomen te zoeken. Een derde geeft aan te bezuinigen op nietessent­iële uitgaven. Ruim een vijfde zegt terug te vallen op spaargeld. Ook kijken mensen naar hoe om te gaan met de vaste lasten. Van de ondervraag­den zegt 10 procent een betalingsr­egeling te hebben getroffen om bijvoorbee­ld de huur of hypotheek te kunnen bevriezen. Het Europese onderzoek is uitgevoerd in 24 landen. In Nederland ondervroeg Intrum duizend consumente­n naar hun inkomen, financieel welzijn, betalingsv­erkeer en spaargedra­g. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname