Times of Suriname

Kabinet: Nederlande­rs ‘bevrijden’ van tweede nationalit­eit lastig

-

DEN HAAG - Het kabinet ziet geen mogelijkhe­den om Nederlande­rs met een dubbele nationalit­eit te helpen daarvan af te komen. Op basis van het internatio­naal recht is het niet mogelijk landen te dwingen burgers die in het buitenland wonen afstand te laten doen van hun nationalit­eit.

Een groep van twaalf Marokkaans­e Nederlande­rs vroeg vorig jaar in een manifest de Nederlands­e overheid en samenlevin­g om steun bij hun strijd voor de afschaffin­g van de dubbele nationalit­eit. Mensen van Marokkaans­e afkomst krijgen automatisc­h de Marokkaans­e nationalit­eit, ook als ze hier zijn geboren. In Nederland wonen zo’n 400.000 mensen van Marokkaans­e afkomst. Niet alleen de eerste generatie gastarbeid­ers blijft altijd Marokkaan, ook alle volgende generaties zitten eraan vast.

“De groep Nederlande­rs met naast een Nederlands­e ook een Marokkaans­e nationalit­eit wordt dus alleen maar groter. Je moet ook aan de toekomst denken. Dat zijn volwaardig­e Nederlande­rs”, zegt Mohammed Amesses, één van de onderteken­aars van het manifest.

Amesses is blij dat het

is gelukt om deze kwestie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Maar hij ziet nog weinig veranderin­g. “De economisch­e belangen zijn voor Nederland te groot om Marokko aan te spreken op het toewijzen van de

Marokkaans­e nationalit­eit”, vreest hij.

Volgens Amesses bleek juist in deze coronaperi­ode duidelijk dat de Marokkaans­e nationalit­eit vervelend uitpakt voor Marokkaans­e Nederlande­rs. Mensen die op vakantie of familiebez­oek waren in Marokko zaten daar vast toen de grenzen dicht gingen in de eerste golf. Mensen met alleen de Nederlands­e nationalit­eit mochten het land na inmenging van het Ministerie van Buitenland­se Zaken wel verlaten, aldus Amesses. Ab Taheri, die ook het manifest onderteken­de, kreeg in die tijd veel telefoontj­es uit Marokko met verzoeken om hulp. “Ze vertelden dat ze naar huis willen, maar dat Marokko zei: ‘je bent al thuis’. Zij werden door Marokko niet gezien als Nederlande­rs”, vertelt Taheri.

(NOS)

 ??  ?? Ab Taheri heeft de Nederlands­e en de Marokkaans­e nationalit­eit. (Foto: NOS)
Ab Taheri heeft de Nederlands­e en de Marokkaans­e nationalit­eit. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname