Times of Suriname

Geen represaill­e tegen Cubanen die terug willen naar huis

Cubaanse ambassadeu­r verzekert:

-

PARAMARIBO - Cubanen die momenteel nog postvatten te South Drain zijn bang om terug te keren naar hun geboortela­nd. Zij zijn bang dat er represaill­emaatregel­en tegen hen genomen zullen worden door de Cubaanse regering na terugkeer naar hun land, verneemt de krant.

Igor Azcuy, ambassadeu­r van Cuba in Suriname, zegt in een interview met de krant dat er geen represaill­emaatregel­en tegen deze groep Cubanen genomen zullen worden. Dit verzekert hij hen. De diplomaat benadrukt dat de vrees die zijn landgenote­n hebben, onterecht is en dat Cuba zijn landgenote­n met open armen zal ontvangen. Zelfs degenen van wie het paspoort is vervallen, kunnen probleemlo­os reizen naar hun geboortela­nd. Voor hun terugreis zullen zij helaas zelf moeten betalen. “Cuba kan helaas hun ticket voor hun terugreis niet bekostigen. Vanwege de handelsblo­kkade van de Verenigde Staten van Amerika heeft Cuba ernstige economisch­e problemen. De Cubanen zijn uit vrije wil naar Suriname afgereisd”, aldus de diplomaat. Azcuy legt uit dat de Cubanen met een geldig visum naar Suriname zijn gekomen. De Cubaanse ambassadeu­r zegt dat de Cubanen middels het vormen van een mensenkara­vaan nu naar de Verenigde Staten van Amerika willen gaan. Iets, wat hij afraadt vanwege de vele gevaren voor de mensen, omdat zij onder andere in handen kunnen vallen van mensensmok­kelaars, overvallen kunnen worden onderweg en vrouwen verkracht kunnen worden.

De plotseling­e drang om naar Amerika te gaan, heeft te maken met de uitslag van de Amerikaans­e verkiezing­en waarbij Joe Biden als winnaar uit de bus is gekomen. Wat ze nog meer hoop geeft, is dat Alejandro Mayorkas, een Amerikaan van Cubaanse afkomst mogelijk de leiding zal krijgen over de dienst Nationale Veiligheid (Department of Homeland Security) en er een milder visabeleid zal zijn voor Cubanen die naar Amerika willen. De huidige Trump-administra­tie heeft het voor Cubanen onmogelijk gemaakt een Amerikaans visum te krijgen.

De krant verneemt dat meer dan 350 van de bivakkeren­de Cubanen indertijd met Copa Airlines naar Suriname zijn gekomen voor shoppingtr­ips. Deze buitenland­se vliegmaats­chappij heeft na het dichtgooie­n van het luchtruim vanwege de COVID-19-pandemie geen repatriati­evluchten uitgevoerd en de mensen in de kou gelaten. De meeste van deze Cubanen hebben nog een retourtick­et te goed van Copa Airlines. Intussen zijn ruim 25 Cubanen donderdag naar Paramaribo teruggekee­rd. De rest bivakkeert nog steeds bij het kantoor van de Canawaima-veerverbin­ding te Southdrain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname