Times of Suriname

Uitspraak kort geding Hoefdraad verschoven

-

PARAMARIBO – De kortgeding­rechter heeft gisteren het kort geding dat ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangespann­en tegen de staat Suriname met name het Ministerie van Binnenland­se Zaken, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie (OM), uitgesteld. Zij zou gisteren uitspraak doen, maar heeft het wijzen van vonnis verschoven naar 17 december.

Advocaat Irene Lalji heeft reeds gewezen op het spoedeisen­de belang. Zij heeft in haar verzoeksch­rift gevraagd het Openbaar Ministerie te verbieden verzoeker op te sporen dan wel te vervolgen. Indien hiermee reeds een aanvang is gemaakt, moet dit onmiddelli­jk worden gestaakt. Hoefdraad stelt zich op het standpunt dat hij zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig heeft gemaakt en de wet op geen enkele wijze heeft overtreden zoals vermeld in de vordering van de procureur-generaal. Alle handelinge­n van de verzoeker zijn volgens hem in staats- en algemeen belang geschied. WJ

“Er is geen gevaar voor mens en milieu vanwege het incident bij de Olkiluoto 2-centrale in het westen van Finland”, zei Tomi Routamo van de nucleaire veiligheid­sinstantie STUK.

Hoewel de stralingsn­iveaus rond de fabriek normaal zijn en er geen externe lek was, beschreef STUK het incident in een tweet als ‘ernstig’. STUK kondigde later aan dat ‘de situatie stabiel is en de centrale veilig is’ en dat het stralingsn­iveau weer normaal was.

“Een dergelijke gebeurteni­s is nog niet eerder in Finland voorgekome­n”, voegde Routamo

eraan toe.

Automatisc­he systemen detecteerd­en verhoogde niveaus van radioactiv­iteit in de stoomleidi­ngen van het koelsystee­m van de reactor. De oorzaak van de piek is nog niet bekend en volgens Routamo zijn onderzoeke­n gaande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname