Times of Suriname

CBB 63 jaar

-

PARAMARIBO - Het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB) heeft zijn 63-jarig bestaan op het hoofdkanto­or aan de Jagernath Lachmonstr­aat, met in achtneming van de COVID-19maatrege­len, gevierd. Dit heuglijke feit werd woensdag herdacht. Het CBB is opgericht in december 1957 en heette toen Centraal Bureau voor de Burgerlijk­e Stand en het Bevolkings­register. In 1985 onderging het een naamswijzi­ging: Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB). Het CBB valt onder het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA).

CBB-directeur Anastatia Pokie-Kanapé merkte op dat het CBB zich in een transforma­tieproces bevindt om de dienstverl­ening zowel intern als extern te verbeteren. ‘CBB in transforma­tie. W’o kenki a tori’, luidt de slogan van het CBB. Volgens haar is het nu, na 63 jaar, de juiste timing om verbeterin­gen door te voeren. Het gaat in deze om de veranderin­g van oude systemen en processen, wat moet leiden tot gemotiveer­de en klantvrien­delijke medewerker­s. Pokie heeft er alle geloof in dat met de ondersteun­ing van BIZAminist­er Bronto Somohardjo, directeur Mohamad Eskak en het management­team van het

CBB het goed komt. Volgens de theorie van de organisati­e is het volgens BIZA-directeur Eskak kenmerkend dat een organisati­e steeds in beweging is, terwijl er nieuwe wensen en eisen bijkomen. Hij merkte op dat de organisati­e zich verder moet kunnen ontwikkele­n om te kunnen beantwoord­en aan de nieuwe wensen en eisen. 63 jaar CBB wil zeggen, dat de pioniersfa­se (oprichting 1957) van 63 jaar, gevolgd door de tweede fase, differenti­atie conform de theorielee­r van organisati­eontwikkel­ing, voorbij is. De BIZA-directeur gaf aan dat het volgende doel van het CBB het verworden tot een flexibele en klantgeric­hte organisati­e, dat het keurmerk moet zijn voor CBB, is. Hierbij moeten alle afdelingen naadloos op elkaar kunnen aansluiten. Dit is de integratie­fase.

BIZA-minister Somohardjo merkte op dat met 63 jaar CBB veel is bereikt. Echter, de organisati­e staat nog steeds voor grotere uitdaginge­n. Drie hiervan zijn: verdere moderniser­ing van het CBB, verbeterin­g van de werkomstan­digheden van het personeel en verbeterin­g van de dienstverl­ening naar de samenlevin­g toe. Het niet afdoend kunnen beantwoord­en aan deze uitdaginge­n uit zich volgens hem in lange wachttijde­n, lange rijen en een traag systeem. Met de nieuwe leiding van het CBB heeft de minister goede hoop veranderin­g te brengen. De bewindsman voegde eraan toe dat er ook plannen in het verschiet zijn om moderne bureaus voor burgerzake­n op te zetten. De nodige trainingen voor het CBB-personeel ten behoeve van kwalitatie­ve dienstverl­ening zullen een continu karakter krijgen. Ook zal hij zich beijveren om meer middelen vrij te krijgen voor de dagelijkse bedrijfsvo­ering. De minister bekijkt mogelijkhe­den om de productie van e-ID-kaarten te versnellen en de mobiele units van het CBB voor optimalise­ring van de dienstverl­ening naar de verafgeleg­en gebieden te brengen. Verder is reeds begonnen met het in orde maken met de herwaarder­ing van de functies van het CBB-personeel. Vanaf deze maand zal er een aanvang worden gemaakt met de uitbetalin­g van de suppleties per kwartaal. Somohardjo deelde mee dat er op 10 december wordt gestart met de uitbetalin­g van de CBB’ers die werkzaamhe­den hebben verricht in verband met de verkiezing­en van 25 mei. Op de jaardag van het CBB heeft de minister de launch gedaan van een promovideo van het CBB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname