Times of Suriname

Kan de Zorgraad nog functioner­en?

Ingezonden

-

In de afgelopen zes jaar sinds de invoering van de Wet Nationale Basiszorgv­erzekering van 9 september 2014 heeft de Zorgraad naast het houden van de halfjaarli­jkse openbare vergaderin­gen niet veel van zich laten horen of merken. De schuld van het niet tot haar recht kunnen komen, werd door de Zorgraad bij de toenmalige regering, die hem ook in het leven heeft geroepen, gelegd, getuige de verslagleg­ging van dit orgaan. Of dit verwijt terecht is of niet geheel terecht is, zal blijken.

De actualitei­ten

Reeds enige tijd is er grote onvrede over de Zorgraad bij verschille­nde groepen van dienstverl­eners in de zorg. Deze hebben zich verenigd en hebben unaniem hun bezwaar tegen de Zorgraad geuit, ook reeds op eerder gehouden openbare vergaderin­gen, waar men niet altijd correct te woord werd gestaan. De Vereniging van Medici in Suriname, verreweg de grootste groep van academisch­e zorgverlen­ers, die door de overheid als counterpar­t door en voor het Ministerie van Volksgezon­dheid is erkend, is tijdens de laatst gehouden openbare vergaderin­g van de Zorgraad ronduit door dit orgaan publiekeli­jk geschoffee­rd. De Zorgraad had van tevoren een afzegging met de reden hiervoor ontvangen en wist toen met zekerheid dat de VMS niet aanwezig zou zijn. De vergaderin­g bleek daarop, ook gezien de presentati­e (door het lid A. Achaibersi­ng) goed voorbereid te zijn. Alsof dit niet genoeg was, heeft deze zelfde inleider daarna nog eens als lid van de Zorgraad in een bekend tv-programma van Apintie wederom sterk afgegeven op de medische specialist­en. Ook de apothekers en anderen, zelfs BGVS (!), werden niet ontzien. De wijze waarop de VMS reeds eerder door de Zorgraad werd bejegend, was toen ook de aanleiding voor de VMS om het vertrouwen in de(ze) Zorgraad op te zeggen, hetgeen toen ook gedaan is.

De rol van de Zorgraad

De Zorgraad behoort een instantie te zijn die haar werk op deugdelijk­e, verantwoor­de en evenwichti­ge wijze doet, die de regering behoort te adviseren en daartoe een neutrale rol naar alle stakeholde­rs in de zorg behoort te vervullen, zonder enig onderschei­d daarin te maken.

Deze zorgraad, van wie bekend is dat zijn adviseur ook de Survam adviseert en (vanwege eerder opgedane ervaringen) niet geliefd is bij de groepen van zorgverlen­ers, heeft -bewust!- publiekeli­jk de medici en andere dienstverl­eners te schande willen zetten door een dergelijke presentati­e te houden tijdens voormelde openbare vergaderin­g en vervolgens dit op de tv nog eens te benadrukke­n.

Dat een dergelijke instantie zo ver is afgegleden naar een inmiddels voor grote delen van de zorg onaanvaard­baar laag niveau, is nauwelijks nog te bevatten! Een instantie die juist behoort zo neutraal en onafhankel­ijk mogelijk haar werk te doen, die het als een grote eer zou moeten beschouwen om deze bijzondere taken waarmee de zorg in ons land gediend zou moeten worden, te mogen vervullen en daarbij zodanig zou moeten functioner­en dat zij het respect van allen zou verdienen, heeft zich publiekeli­jk doen kennen als een medespeler in het zorgveld, die openlijk de kant heeft gekozen van de Survam, en vervolgens heeft de Survam ook openlijk haar compliment­en -publiekeli­jkaan het adres van deze

Zorgraad uitgesprok­en. Hoe kan het ook anders als goede maatjes van elkaar?! Ook heeft de Survam keer op keer in de bespreking­en met de zorggroepe­n geëist dat de Zorgraad betrokken zou worden en dat ze met de Zorgraad verder wilde gaan. Wat is nog nodig om duidelijke­r te maken wat de verhouding Zorgraad-Survam is?

De Zorgraad heeft openlijk bedragen genoemd die onder andere specialist­en zouden verdienen. Die informatie wordt ontkend door de VMS, ze is daarvan niet op de hoogte. En het moge duidelijk zijn: niet de VMS declareert voor haar leden, elke arts declareert zelf en is verantwoor­delijk voor zijn/haar eigen declaratie. Evenmin betaalt de VMS de belastinge­n voor de leden; elk lid voldoet zijn/haar eigen belastinge­n. Het heeft allemaal niets met de VMS te maken. En toch zet de Zorgraad de hele VMS te schande, publiekeli­jk!

Waar haalt hij het recht vandaan?

Als enige zorgverlen­er te eniger tijd te veel declareert, is het aan de verzekerin­gsmaatscha­ppij om dat te controlere­n (die heeft die plicht), daarop te wijzen en niet tot betaling van het te veel gedeclaree­rde bedrag over te gaan. Als de verzekerin­gsmaatscha­ppij daartoe geen aanleiding vindt, althans dat niet nodig vindt om te doen, wie is dan de Zorgraad om daarover te komen klagen tegenover het publiek? Waarom is de Zorgraad nodig om als pleitbezor­ger van de verzekeraa­rs (Survam) op te treden? Dit is dan toch een akkefietje tussen de verzekeraa­r en de declarant? En dan vraagt men zich toch in gemoede af waarom de verzekeraa­r deze hulp van de Zorgraad inroept. En waarom de Zorgraad zich hiervoor leent.

Het functioner­en van de Zorgraad

De Zorgraad dient op grond van artikel 13 lid 5 ook een integritei­tscode vast te stellen, waarin nadere regels zijn opgenomen over de beschermin­g van onder meer persoonsge­gevens, maar ook andere ter beschermin­g van de privacy gerelateer­de onderwerpe­n als in de wet beoogd.

Hoe kan de Zorgraad over alle relevante informatie beschikken via de zorgverzek­eraars, zonder dat er eerst een integritei­tscode is?

Hoe kan deze Zorgraad die al een duidelijk negatief oordeel over de diverse zorgverlen­ersgroepen heeft uitgesprok­en, en nauw samenwerkt met de Survam, zijn taak nog naar behoren uitoefenen? De Zorgraad dient zelfs als instantie, waar bezwaar kan worden aangeteken­d indien er geschillen zijn tussen consumente­n, zorgverzek­eraars en zorgverlen­ers.

Dit op zich vergt reeds van een dergelijke instantie volstrekte neutralite­it en onafhankel­ijkheid ten opzichte van alle stakeholde­rs in de zorg. Die neutralite­it en onafhankel­ijkheid is er niet meer, die is onherstelb­aar door deze zelfde Zorgraad ten gronde gericht. Rest de vraag dan nog: Kan de(ze) Zorgraad nog serieus functioner­en? Kan hij zijn taken naar behoren uitvoeren zoals in de Basiszorgw­et is bepaald? Het antwoord spreekt voor zich!

De Vereniging van Medici in

Suriname Drs. M. Simbhoedat­panday,

Voorzitter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname