Times of Suriname

Criminolog­en: amper link tussen Rotterdams­e drillrap en geweld

-

ROTTERDAM - Hoewel geweld een grote rol speelt in drillrap is er maar in weinig gevallen een link tussen de muziek en daadwerkel­ijke geweldsinc­identen. Dat concludere­n criminolog­en van de Erasmus Universite­it Rotterdam, die in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek deden naar de Rotterdams­e drillrapcu­ltuur. Drillrap is een uit Amerika overgewaai­de hiphopstro­ming waarin onder meer geweld wordt verheerlij­kt en die populair is in Nederlands­e steden. Afgelopen jaar waren er enkele steekincid­enten met jonge daders, die al snel werden gelinkt aan drillrap. Zo werd er in augustus op de pier in Schevening­en een 19-jarige Rotterdamm­er doodgestok­en, waarna diverse media meldden dat dit te maken had met een ruzie tussen rivalisere­nde drillrapgr­oepen.

“Er zijn heftige dingen gebeurd tussen drillrappe­rs de afgelopen tijd, maar ‘drill’ is het probleem niet. Als het niet drill was geweest, dan was het wel een andere uitingsvor­m die past binnen de bredere straatcult­uur”, aldus criminoloo­g Robby Roks. De onderzoeke­rs, die socialmedi­aplatforms en politiereg­istraties raadpleegd­en, stellen dat het geweld waar Rotterdams­e ‘drillers’ bij betrokken zijn beperkt blijft tot drillmuzie­k en communicat­ie via social media.

Wel waarschuwe­n ze ervoor om geweldsinc­identen te snel met drillrap te verbinden, omdat er zo geen goed en volledig beeld van het geweld wordt verkregen. Om geweldsinc­identen

te voorkomen raden de criminolog­en aan de problemati­ek in bepaalde stadswijke­n aan te pakken. Ook moet er beter toezicht zijn op sociale media omdat gevaarlijk­e en gewelddadi­ge poses in muziek en op sociale media volgens hen wel kunnen leiden tot fysiek geweld, zeker als de authentici­teit van ‘drillers’ publiekeli­jk in twijfel wordt getrokken.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname