Times of Suriname

Jeugdwerk Den Haag op scherp: “Puberbrein werkt anders”

-

DEN HAAG - Jongeren hoeven zich niet te vervelen tijdens de kerstvakan­tie en oud en nieuw in Den Haag. Stichting Jeugdwerk is ‘tot de tanden toe voorbereid’ met een activiteit­enprogramm­a om jongeren van de straat te houden.

“Er liggen verschille­nde scenario’s klaar afhankelij­k van de uitkomst van de persconfer­enties”, zegt jongerenwe­rker Peter van Holstein. Welzijnswe­rkers worstelden afgelopen maanden met de coronamaat­regelen. “Met name de zomervakan­tie was een hele puzzel”, zegt Peter de Zwaan, manager bij Stichting Jeugdwerk. “Inmiddels kan tachtig procent van onze activiteit­en weer doorgaan in afgeslankt­e vorm.”

Het welzijnsdu­oziet dat de jeugd hard geraakt wordt. “Het is moeilijk. Een puberbrein werkt toch net even anders. Er is grote behoefte aan contact en samenkomen”, zegt Van Holstein. De twee zoeken op straat de jongeren op voor een praatje. “Maar helaas is het fysieke contact toch minder. We houden daarom ook via de app contact.”

Stichting Jeugdwerk organiseer­t activiteit­en voor jongeren tot 24 jaar en kinderen in de Schildersw­ijk, Kortenbos en het Oude Centrum. Wekelijks bereikt de stichting zo’n driehonder­d jongeren. Samen met partners als Zebra, Next projecten, MIAW en het Stagehuis ligt er een uitgebreid decemberpr­ogramma klaar. Van Fifatoerno­oien tot filmavonde­n. Spreiden van groepen over zoveel mogelijk locaties is het speerpunt. De Zwaan: “Buurthuis SamSon is de plek voor jongeren tot 17 jaar”, legt De Zwaan uit. “Er vinden van 20.00 uur tot aan 00.00 activiteit­en plaats in verschille­nde ruimten, maar we zijn tot 02.00 uur open.” Jongeren worden gefouillee­rd op vuurwerk. Licht vuurwerk gaat in een tasje met de naam erop en mag niet mee naar binnen.” Na twaalven kunnen de jongeren terecht in sporthalle­n, zoals De Houtzageri­j. “We hebben de jeugd uit onze wijken goed in beeld. Natuurlijk zijn er raddraaier­s maar er zijn ook veel voorbeeldf­iguren die wij gaan inzetten tijdens oud en nieuw om een oogje in het zeil te houden. Ik maak mij wel zorgen over de aanzuigend­e werking van jongeren uit andere wijken. Daarom is het belangrijk dat in elke wijk iets te doen is voor jongeren.”

“Het is lastig om in te schatten hoe de jaarwissel­ing gaat verlopen, maar aan het aanbod zal het niet liggen. Het is anders, maar we gaan er toch een feestje van maken.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname