Times of Suriname

Aantal schademeld­ingen uit Groningen in 1 jaar meer dan verdubbeld

-

GRONINGEN - Dit jaar is een recordaant­al schademeld­ingen binnengeko­men bij het Instituut Mijnbouwsc­hade Groningen (IMG). Het gaat om 45 duizend meldingen over schade aan huizen en andere gebouwen, meldde het instituut gisteren. Dat is een ruime verdubbeli­ng ten opzichte van vorig jaar. Eind vorig jaar kwamen tussen de vierhonder­d tot vijfhonder­d schademeld­ingen per week binnen. Dat zijn er nu ongeveer duizend. Het IMG heeft dit jaar ruim het dubbele aan schadeverg­oedingen aan woningeige­naren uitgekeerd in vergelijki­ng met 2019.

Naar verwachtin­g kent het IMG in 2020 ongeveer 500 miljoen euro aan schadeverg­oedingen toe. Daar komt de schade door waardedali­ng nog bovenop. Gaswinning leidt al jaren tot aardbeving­en in Groningen met onder meer schade aan woningen tot gevolg.

Het IMG constateer­t dat de omvang van de schade in Groningen steeds duidelijke­r wordt. Volgens het instituut komen de meldingen vooral vanuit het gebied waar veel minder schade werd gemeld toen de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij nog over de vergoeding­en ging.

Er is sprake van een inhaalslag. “Veel Groningers weten ons te vinden, maar nog niet iedereen. We gaan daarmee aan de slag en actief mensen benaderen in gebieden waar geen schade is gemeld, maar de kans op schade heel aannemelij­k is”, zegt bestuursvo­orzitter Bas Kortmann. Het instituut werkt nog aan de precieze invulling daarvan. “We willen ons niet opdringen, maar wel zorgen dat mensen merken dat ze bij ons goed terechtkun­nen.” Het IMG gaat komend jaar beginnen met het uitkeren van vergoeding­en voor het geestelijk leed dat de bevingen hebben veroorzaak­t. Ook kinderen hebben hier recht op. Hetzelfde geldt voor huurders en inwonende meerderjar­ige kinderen. Volgens het IMG is het juridisch complex, omdat in Nederland niet eerder op zo’n grote schaal kinderen zijn gecompense­erd voor dergelijk geestelijk leed en verdriet. Het instituut is van plan de immateriël­e schade van kinderen te bepalen aan de hand van de schadebeoo­rdeling van een van hun ouders. Een kind kan dan in aanmerking komen voor een percentage van dat schadebedr­ag.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname