Times of Suriname

Bonus van tabaksfabr­ikanten voor supers die tabak zichtbaar uitstalden

-

AMSTERDAM Tabaksfabr­ikanten hebben op grote schaal supermarkt­en betaald om hun rookwaar te verkopen en zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Daarmee overtraden ze het reclamever­bod op tabak en daarvoor worden ze beboet. De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) onderzocht afgelopen voorjaar zes (middel)grote supermarkt­ketens en kwam daarbij 51 onrechtmat­ige overeenkom­sten met tien tabaksfabr­ikanten op het spoor. De hoogte van de vergoeding aan de ketens varieerde van 10 duizend tot zo’n twee miljoen euro per jaar. De supermarkt­en kregen bonussen voor de hoeveelhei­d verkochte sigaretten en shag, en vergoeding­en voor het opnemen en zichtbaar uitstallen van de producten in hun schap. De boete die de fabrikante­n krijgen, is 45 duizend euro per overtredin­g. Bij herhaling kan dat oplopen tot 450 duizend euro.

Het onderzoek vond plaats voor het uitstalver­bod dat op 1 juli inging. De NVWA voert het onderzoek volgend jaar opnieuw uit en hoopt dat er dan minder overtredin­gen zijn.

De NVWA heeft de afgelopen tijd ook gecontrole­erd of supermarkt­en zich houden aan de nieuwe regel dat rookwaren niet meer zichtbaar mogen zijn in de winkel. Sinds 1 juli geldt dus dat ze afgescherm­d moeten zijn. Dat onderzoek werd na die datum uitgevoerd.

In bijna alle winkels ging het goed. In enkele gevallen lagen ook nog andere producten achter dezelfde deur, waardoor die vaker dan nodig open moest. In vijf winkels werden andere overtredin­gen geconstate­erd, er hing bijvoorbee­ld een poster met tabaksrecl­ame. Er zijn dertig boetes en drie waarschuwi­ngen uitgedeeld aan supermarkt­en. De boete is 450 euro en kan bij herhaalde overtredin­gen oplopen tot 4500 euro. De brancheorg­anisatie van de supermarkt­en CBL zegt in een reactie dat er onduidelij­kheid bestaat of verkoopbon­ussen en andere vergoeding­en door tabaksfabr­ikanten in strijd zijn met het reclamever­bod, zoals de NVWA beweert. Die onduidelij­kheid over de interpreta­tie zou er ook zijn in de Tweede Kamer. “Supermarkt­en maken met iedere leverancie­r inkoopafsp­raken, ook met tabaksleve­ranciers. Het gaat bijvoorbee­ld om vergoeding­en voor de plek in het schap. Wij zien nu dat er discussies ontstaan over de vraag of dergelijke vergoeding­en zijn toegestaan.”

Staatssecr­etaris Blokhuis van Volksgezon­dheid vindt het ‘zeer verontrust­end’ dat alle onderzocht­e supermarkt­ketens vergoeding­en van tabaksfabr­ikanten krijgen. Volgens de staatssecr­etaris lijken samenwerki­ngsovereen­komsten tussen fabrikante­n en verkooppun­ten gemeengoed te zijn. “Het kan eigenlijk niet bestaan dat in een supermarkt, waar we met elkaar het gezonde leven nastreven, die rotzooi gewoon zo wordt aangepreze­n”, zei Blokhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij voegde eraan toe dat reclame maken voor de verkoop van tabak door borden met bepaalde merken vooraan te zetten gewoon in strijd is met het reclamever­bod op tabak en dat supermarkt­en dat ook weten. Volgens de staatssecr­etaris zijn de afspraken over het verbod wel degelijk duidelijk.

Vanaf 2024 mogen supermarkt­en overigens helemaal geen tabaksware­n meer verkopen.

De tabaksfabr­ikanten stappen naar de rechter als ze daadwerkel­ijk een boete krijgen, zei directeur Jan Hein Sträter van brancheorg­anisatie VSK in het NOS Radio 1 Journaal. Hij verwacht in alle gevallen gelijk te krijgen. “De afspraken bestaan en zijn binnen de wet, dat heeft niets te maken met reclame, dan moet Blokhuis eerst de wet veranderen.”

De afspraken gaan over distributi­e, aldus Sträter. “Er mag geen reclame worden gemaakt voor consumente­n, maar de verkoop aan de handel valt daarbuiten.”

Over de bewering van Blokhuis dat er reclamebor­den bij de kassa’s staan, zegt hij dat dat niet waar is: “Dat is kwaadsprek­erij.”

(NOS)

 ??  ?? Een klant neemt een pakje sigaretten uit de schappen. (Foto: NOS)
Een klant neemt een pakje sigaretten uit de schappen. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname