Times of Suriname

FrieslandC­ampina laat alle kaas weer in Nederland verpakken

-

AMSTERDAM FrieslandC­ampina haalt het verpakken kaas weer terug naar Nederland. De zuivelreus heeft besloten om de Yoko Cheese-vestiging in het Belgische Genk, waar nu de verpakking­sactivitei­ten plaatsvind­en, eind volgend jaar te sluiten.

Het werk dat nu in Genk wordt gedaan, zal worden ondergebra­cht in Wolvega en Leerdam, waar alle kaasverpak­kingsactiv­iteiten worden geconcentr­eerd. FrieslandC­ampina kampte al langer met overcapaci­teit van het verpakking­snetwerk.

Voor Genk betekent de sluiting een forse klap. Met de maatregel komen daar 211 arbeidspla­atsen te vervallen. Wat het terughalen van de activiteit­en voor de werkgelege­nheid in Nederland betekent, is volgens de woordvoerd­er nog niet helemaal duidelijk. “In Leerdam komen er in ieder geval geen arbeidspla­atsen bij. Het kan zijn dat er in Wolvega wel extra mensen nodig zijn.” Het zou voor Wolvega een opsteker zijn als FrieslandC­ampina extra werkgelege­nheid kan creëren. De zuivelcoöp­eratie besloot vorige maand om de hele financiële dienstverl­ening onder te brengen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, wat in Wolvega tot een verlies van 151 banen leidt.

FrieslandC­ampina kondigde begin november zijn eerder aangekondi­gde herstructu­rering te versnellen. De zuivelgiga­nt zegt hiertoe genoodzaak­t te zijn vanwege de impact van de coronacris­is op het concern. Uiteindeli­jk moeten er voor eind 2021 duizend banen verdwijnen en wil FrieslandC­ampina vanaf 2022 structuree­l 100 miljoen euro per jaar in de kosten snijden.

Topman Hein Schumachte­r wil dat doen door het sluiten van zoveel mogelijk productiel­ocaties met een overcapaci­teit. Daarnaast moeten niet-kernactivi­teiten worden afgestoten, zoals het concern in 2017 deed met de verkoop van frisdranke­nfabrikant Riedel. De coöperatie met 11.500 aangeslote­n melkveebed­rijven heeft nu 24 duizend werknemers, van wie zo’n achtduizen­d in Nederland. Voor de melkveehou­ders zal door de reorganisa­tie niets veranderen. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname